Otvorena je kauza za kanonizaciju Poljakinje Stefanije Łącke, zatvorenice u Auschwitzu, koja se u logoru smrti posvetila pomaganju drugim zatvorenicima koji su je prozvali svojim “zemaljskim anđelom čuvarom”, piše CNA.

Tarnówski biskup Andrzej Jeż, koji je pokrenuo kauzu, ističe kako je taj korak poduzeo nakon konzultacije s poljskim biskupima i dobivanja dopuštenja Kongregacije za kauze svetaca.

Łącka je rođena 6. siječnja 1914. godine u selu Wola Żelichowska. Studije za učiteljicu završila je 1933. godine, a od 1934. do 1939. godine radila je za katolički tjednik Nasza Sprawa (Naša stvar), za koji je napisala 700 članaka i uređivala podlistak za djecu Króluj nam Chryste (Kriste, kraljuj nad nama).

Nakon što je nacionalsocijalistička Njemačka poduzela invaziju na Poljsku 1. rujna 1939. godine, uredništvo časopisa ponudilo je svoje usluge poljskom podzemnom pokretu otpora.

Gestapo je Łącku i druge članove uredništva uhitio 16. travnja 1941. godine.

Zadržana je u središnjici Gestapa u Tarnówu i kasnije u lokalnom zatvoru. Ispitivana je i mučena, ali nije odala imena svojih suradnika.

Łącka je 27. travnja 1942. godine, skupa s još 60 zatvorenica, transportirana u Auschwitz, gdje joj je dodijeljen broj 6886.

Dok je brinula za bolesne u Auschwitzu, Łącka je i sama oboljela od tifusa. Oporavila se na proljeće 1943. godine i počela raditi u logorskoj bolnici kao medicinska sestra, rabeći svoje znanje njemačkog za pomoć mnogobrojnim pacijentima.

Riskirajući vlastiti život, krstila je novorođenčad i pomagala umirućima, olakšavajući im zadnje sate života.

Poticala je i druge zatvorenice na molitvu s umirućima. Riskirajući svoj život, spašavala bi pacijentice tijekom selekcije za plinsku komoru ili smrtonosnu injekciju križajući njihova imena s popisa onih za koje se predviđa smrt. Drugi zatvorenici nazvali su je “zemaljskim anđelom čuvarom”.

Napisala je logorski molitvenik koji je netaknut prošao kroz ostatak svjetskog rata.

Łącka je Auschwitz napustila 23. siječnja 1945. godine, nekoliko dana nakon bombardiranja logora. Vratila se svojoj obitelji u rodno mjesto.

Na Jagielonskom sveučilištu u Krakówu započela je studij poljske filologije, ali zbog narušenog zdravlja je u listopadu 1946. godine završila u bolnici.

Umrla je u dobi od 33 godine 7. studenog 1946.

Kako ističe biskup Jeż, njezina duhovnost predstavlja primjer za kršćane danas.

“Stefania Łącka izdvaja se po intenzivnosti vjere, nade, ljubavi i moralnih vrlina. Od dana njezina sprovoda do danas, štovanje njezina lika raste”, napisao je.