Zdravstveni djelatnici u Sjevernoj Irskoj poslali su predsjedniku vlade prosvjedno pismo u kojem iznose svoje protivljenje liberalizaciji regionalnog zakona o pobačaju, donosi CNA. Naime, britanski parlament je u srpnju ove godine usvojio prijedlog zakona koji će pobačaj i istospolne brakove učiniti legalnima ako do 21. listopada u Sjevernoj Irskoj ne bude formirana vlada.

Impartial Reporter javlja kako je 800 zdravstvenih djelatnika pisanim putem izrazilo zabrinutost i protivljenje potencijalnim zakonskim promjenama. “Moja vjera u Boga mi kao kršćanki nalaže vjerovanje i u svetost života”, izjavila je jedna primalja iz okruga Fermanagh.

“Božja riječ kaže da smo čudesno stvoreni. Moje uvjerenje jest kako nam je Bog darovao čudo života. Međutim, želim naglasiti kako brojne primalje, koje se nalaze u FB grupi ‘Primalje za oba života’, koja nije vjerničkoga karaktera, vjeruju u zaštitu života nerođenog djeteta”, dodaje.

Vlada Velike Britanije je u utorak ujutro objavila smjernice za zdravstvene djelatnike koji se odnosi na situacije kada žena zatraži pobačaj. U tim smjernicama stoji kako se između 22. listopada 2019. i 31. ožujka 2020. ne može podnijeti kaznena prijava protiv žene koja je pobacila ili zdravstvenih djelatnika koji su joj u tome pomogli. Nove smjernice zdravstvenim djelatnicima s prigovorom savjesti omogućuju usmjeravanje pacijenata na drugo mjesto.

U smjernicama također stoji da pravo na prigovor savjesti imaju liječnici i zdravstveno osoblje koje sudjeluje u pobačaju, ali to ne uključuje pomoćne, administrativne i ostale djelatnike. “Ne smijete izražavati svoja osobna uvjerenja (što uključuje i politička, vjerska i moralna) na način koji može iskorištavati ranjivost pacijenata ili im izazvati nevolje”, navodi se u smjernicama.

Vjerske vođe (katolici i protestanti) pozvali su svoje vjernike da lobiraju kod svojih izabranih predstavnika i od njih traže da sazovu skupštinu prije roka. “Mi smo, zajedno s drugima, ozbiljno zabrinuti zbog nametanja ovog Westminsterskog zakonodavstva”, napisali su. Svoje vjernike su pozvali da se 12. i 13. listopada pridruže dvodnevnoj molitvi za nerođene i žene koje se suočavaju s kompliciranom trudnoćom te za njihove obitelji.

Inače, biskupi Sjeverne Irske su još sredinom srpnja uputili snažno priopćenje, izražavajući svoje neslaganje sa zakonom usvojenim u britanskom parlamentu kojim bi mogli biti legalizirani pobačaj i istospolni brakovi u tom dijelu Velike Britanije.

„Želimo pridružiti svoj glas onima koji su ovih dana izrazili zabrinutost, te poručiti da smo zabrinuti zbog neviđenog načina na koji je parlament progurao zakon koji će imati razorne posljedice po živote nerođene djece. Pravo na život i ljubav majke i njezina nerođena djeteta toliko je od temeljnog značenja da je zbog općeg dobra važno da svaki zakon koji to pitanje regulira nastane u iscrpnoj demokratskoj debati. To isto vrijedi i za zakone koji definiraju narav braka“, napisala su četvorica biskupa dijeceza na području Sjeverne Irske.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net