Biskupi Sjeverne Irske uputili su prekjučer snažno priopćenje, izražavajući svoje neslaganje sa zakonom usvojenim u britanskom parlamentu kojim bi mogli biti legalizirani pobačaj i istospolni brakovi u tom dijelu Velike Britanije.

„Želimo pridružiti svoj glas onima koji su ovih dana izrazili zabrinutost, te poručiti da smo zabrinuti zbog neviđenog načina na koji je parlament progurao zakon koji će imati razorne posljedice po živote nerođene djece“, pišu četvorica biskupa dijeceza na području S. Irske i nastavljaju:

“Pravo na život i ljubav majke i njezina nerođena djeteta toliko je od temeljnog značenja da je zbog općeg dobra važno da svaki zakon koji to pitanje regulira nastane u iscrpnoj demokratskoj debati. To isto vrijedi i za zakone koji definiraju narav braka.“

Bitno.net je već pisao kako je britanski parlament izglasao dva amandmana koja bi mogla legalizirati pobačaj i istospolne brakove u Sjevernoj Irskoj.

Amandmanima koje su predložili zastupnici Laburističke stranke definira se da će dekriminalizacija pobačaja i legalizacija istospolnih brakova nastupiti do 21. listopada ako vlasti u tom dijelu Kraljevstva ne budu do tada konstituirane.

Sjeverna Irska je već dvije godine bez vlade nakon što je došlo do sukoba između dvije glavne stranke – protestantske Demokratske unionističke stranke (DUP) i katoličke Sinn Fein koji se ne mogu dogovoriti oko funkcioniranja sjevernoirske vlade. Amandmani su bili dio zakona koji je trebao osigurati daljnje funkcioniranje državnih struktura u Sjevernoj Irskoj i izbjegavanje novih izbora u provinciji Kraljevstva.

Nakon što ih je izglasao Donji dom parlamenta, sada ih je usvojio i Gornji dom (House of lords).

Biskupi su sada poručili kako je ljudima u Sjevernoj Irskoj oteto pravo da o spornim pitanjima odlučuju sami. Napisali su kako je cijela priča s amandmanima izravno suprotstavljena odredbama Sporazuma na Veliki petak, sporazuma kojim su 1998. okončani sukobi između katolika i protestanata u tom dijelu Velike Britanije.

Dosad je pitanje abortusa i istospolnih „brakova“ bilo pod nadležnošću vlade Sjeverne Irske, ali cijela situacija s krizom vlasti dovela je to u pitanje.

U Velikoj Britaniji abortus na zahtjev je legalan do 24. tjedna trudnoće. Kao što su i legalni istospolni „brakovi“.

Sjeverna Irska je bila iznimka, a pritisak raznih lobija na vlasti u Londonu da se to promijeni traje već dulje vrijeme.

Goran Andrijanić | Bitno.net