U Parizu su počeli radovi na pokrivanju katedrale Notre-Dame improviziranim krovom koji bi unutrašnjost crkve trebao zaštititi od najavljene kiše. Glasnogovornik katedrale Andre Finot je izjavio kako bi kiša mogla izazvati dodatnu štetu predmetima koji se nalaze unutar crkve, a uspjela su preživjeti požar koji je buknuo 15. travnja, prenosi BBC.

Radnici su počeli stavljati ogromnu ceradu koja će Notre-Dame štititi od nevremena. Glavni arhitekt Phillippe Villeneuve je izjavio kako radnici moraju požuriti jer je kiša najavljena za četvrtak.

„Skele i penjači su spremni. Postavljamo grede, a cerade su na putu. Naš najveći prioritet je zaštititi katedralu od kiše“, izjavio je Villeneuve. Arhitekt najavljuje kako će cerade na krovu stajati sve dok se ne postavi zaštitna instalacija koju je nazvao „velikim kišobranom“.

Inače, francuski predsjednik Emmanuel Macron je najavio kako će katedrala Notre-Dame biti obnovljena u roku od pet godina. Francuski arhitekti tvrde kako će najsloženiji posao predstavljati pripremni radovi. Nakon toga će biti pokrenut međunarodni natječaj za obnovu tornja koji se srušio tijekom požara.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net