Nakon sumnje na više zaraženih koronavirusom u jednom hotelu u Beit Jali na Zapadnoj obali palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova naložilo je u priopćenju 5. ožujka za područje Betlehema i Jerihona zatvaranje više crkava, džamija i škola na dva tjedna, prenosi Kathpress u četvrtak 5. ožujka.

Mjerom je pogođen i najvažniji hodočasnički i turistički cilj – bazilika Isusova Rođenja u Betlehemu. Crkveni glasnogovornik istaknuo je u izjavi za medije da „poštuju odluke vlasti i sigurnost za njih ima najveći prioritet”.

Na dva tjedna otkazuju se i sve priredbe, konferencije i susreti, dolazak turističkih skupina i hotelske rezervacije, a turisti i hodočasnici koji se već nalaze u Betlehemu trebaju biti pod nadzorom zdravstvenih ustanova. Gosti hotela u Beit Jali već se nalaze u karanteni u za njih posebno uređenim prostorijama.

Još u srijedu 4. ožujka Izrael je proširio postojeću zabranu ulaska u zemlju i mjere karantene na osobe iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Francuske i Španjolske. Svima koji dolaze iz tih zemalja a nisu državljani Izraela od petka 6. ožujka zabranjuje se ulazak u zemlju osim ako mogu dokazati da imaju mogućnost dva tjedna provesti u kućnoj izolaciji u Izraelu. Ta je mjera već važila za one koji dolaze iz Kine, Tajlanda, Hong Konga Singapura, Makaa, Južne Koreje, Japana i Italije. Turisti koji su posljednja dva tjedna bili u Iranu, Iraku, Siriji ili Libanonu također ne smiju ući u Izrael.

U Iraku je Kaldejski katolički patrijarhat još jednom pooštrio mjere predostrožnosti zbog koronavirusa. Tako se, barem u Bagdadu i većim mjestima, vjernici ne okupljaju na misnim slavljima, pogrebnim obredima ili vjenčanjima.

IKA | Bitno.net