Foto: ShutterstockCrkveni predstavnici u Njemačkoj danas su održali sastanak s predstavnicima vlasti na kojem je dogovoreno kako će se tijekom idućeg tjedna dati konkretni prijedlozi za popuštanje mjera. Taj sastanak je dogovoren nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila zabranu javnih bogoslužja, što je izazvalo nezadovoljstvo.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije dr. Georg Bätzing je nakon sastanka izjavio: „Drago nam je što su se predstavnici savezne i državne vlade, crkvi i vjerskih zajednica složili da se tijekom sljedećeg tjedna ispitaju konkretni načini postupnog slabljenja ograničenja vjerskih okupljanja i bogoslužja“.

Dodao je kako će vjerske zajednice u tu svrhu predložiti kratkoročne prijedloge, koje će država provjeriti kako bi bili u skladu sa zdravstvenim zahtjevima i zaštite od infekcije. Predsjednik Njemačke biskupske konferencije vjeruje kako bi popuštanja mjera trebala uslijediti što je prije moguće nakon 30. travnja 2020.

„Zahvalan sam što u suradnji s Vladom radimo na rješenju koje će uzeti u obzir zaštitu stanovništva od koronavirusa kao i iznimni značaj vjerskih sloboda. Vjernici će ovaj znak cijeniti kao znak nade, posebice u vremenima nesigurnosti i izolacije. Mnogi od njih jako trpe zbog ograničenja u njihovoj vjerskoj praksi, koja su na snazi i kojih se u potpunosti pridržavamo“, naglasio je biskup Georg Bätzing.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net