Zatvorenici iz dvanaest zatvora u Peruu izradili su 300.000 krunica kako bi pomogli u pokrivanju troškova boravka pape Franje koji će idući tjedan posjetiti glavni peruanski grad Limu.

Krunice su izrađene u sklopu inicijative koju je u suradnji s nadbiskupijom grada Lime pokrenuo Nacionalni kazneni institut, a njome će se omogućiti da se 650 zatvorenika osjete dijelom velikog ozračja radosti i nade koje će Papin dolazak stvoriti.

Zatvorenicima iz zatvora „Djevica Fatimska“ koji su se uključili u projekt, obratio se vlč. Luis Gaspar Uribe, izvršni direktor posjeta Svetog Oca Limi, te im tom prilikom rekao: „Ne smijete se sramiti. Bog vas se ne srami. Peru će vidjeti što možete učiniti vlastitim rukama.“

Jedna od izraditeljica krunica, Martha Hualinga, koja već osam godina služi kaznu u navedenom zatvoru, izjavila je kako je u svakoj krunici koju je napravila prisutno predanje, posvećenost, ali i nada da će stvari krenuti na bolje za nju, budući da je, kako kaže, naučila iz svojih pogrešaka.

Glasnogovornik nadbiskupije grada Lime za papinski posjet, vlč. Miguel Angel Vassallo, istaknuo je da je ova i slične aktivnosti koje Crkva provodi kako bi pokrila troškove posjeta dobrovoljna, te da ovisi o velikodušnosti pojedinaca.

Crkva je, rekao je, svjesna troškova koje ovakav posjet iziskuje te pokušava privoljeti ljude da dobrovoljno pridonesu njihovu pokrivanju.

Ovo je posebno važno budući da, kao što se to nerijetko događa za papinskih posjeta, postoje grupe koje prosvjeduju zbog državnih izdvajanja iz proračuna u tu svrhu.

Posjet Svetog Oca Franje dolazi trideset godina nakon što je 1988. papa Ivan Pavao II. bio posljednji papa koji je posjetio Peru, zemlju u kojoj živi 26 milijuna katolika.

Ivo Džeba | Bitno.net