NAGRADA SAHAROV

Zatočeni nikaragvanski biskup Álvarez nominiran za nagradu Europskog parlamenta za ljudska prava

Nepravedno optuženog da je "izdajica domovine", Álvareza je nikaragvanska diktatura osudila na 26 godina zatvora

Matija Štahan/CNA
Foto: Monseñor Rolando Alvarez

Foto: Monseñor Rolando Alvarez

Europski parlament objavio je kandidate za nagradu Saharov 2023., kojom se odaje priznanje osobama i organizacijama koje iznimno brane ljudska prava i slobode. Jedan od ovogodišnjih nominiranih je Rolando Álvarez, biskup kojeg je diktatorski režim Daniela Ortege u Nikaragvi pod optužbom za izdaju osudio na višedesetljetnu zatvorsku kaznu.

Nominacije su predstavljene 20. rujna tijekom sastanka odbora za vanjske poslove i odbora za razvoj zajedno s pododborom za ljudska prava. Nominacije donose političke koalicije zakonodavnog tijela ili najmanje 40 zastupnika Europskog parlamenta, javlja CNA.

Ukupno 43 zastupnika u Europskom parlamentu podržala su nominaciju Álvareza i nikaragvanske aktivistice Vilme Núñez de Escorcia.

Álvarez, biskup Matagalpe i apostolski upravitelj Estelija, nepravedno je 10. veljače osuđen na 26 godina i četiri mjeseca zatvora.

Dan ranije odbio je deportaciju u SAD zajedno sa skupinom od 222 politička zatvorenika. Diktatura je prognanicima oduzela nikaragvansko državljanstvo, a njihova imovina u Nikaragvi je zaplijenjena. Prelat je tijekom ljeta bio nakratko pušten iz zatvora “La Modelo”, poznatog po mučenju političkih zatvorenika, a spekuliralo se o njegovom odlasku iz zemlje. No, pregovori za njegovo puštanje nisu uspjeli te je 5. srpnja vraćen u zatvor.

Ranije ove godine, nikaragvanske su vlasti osudile Álvareza na 26 godina i četiri mjeseca zatvora pod nekoliko optužbi među kojima je i ona da je “kovao urotu s ciljem potkopavanja nacionalnog integriteta i za širenje lažnih vijesti putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija na štetu nikaragvanske države i društva”.

Biskupa Álvareza spomenuo se i papa Franjo tijekom Angelusa održanog 13. veljače: “Vijesti koje dolaze iz Nikaragve vrlo su me ožalostile i moramo ovdje sa zabrinutošću spomenuti meni jakog dragog biskupa Matagaple, mons. Ronalda Álvareza, koji je osuđen na 26 godina zatvora, ali i ostale osobe koje su deportirane u Sjedinjene Američke Države. Molim za njih i za sve one koji pate u toj dragoj zemlji i molim vas da ih se sjetite u svojim molitvama”.

Ostali nominirani su poduzetnik Elon Musk, afganistanski obrazovni aktivisti Marzia Amiri, Parasto Hakim i Matiullah Wesa, te Nino Lomjaria, bivši narodni pravobranitelj Republike Gruzije.

Od 1988. nagrada Saharov za slobodu savjesti svake se godine dodjeljuje pojedincima i skupinama koji se bore za obranu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Ova prestižna nagrada uključuje nagradu od 50.000 eura, prenosi CNA.

Objavljeno: 26. rujna 2023.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.