Papa Franjo spomenuo se nakon nedjeljnog Angelusa nikaragvanskog biskupa Matagalpe Rolanda Joséa Álvareza Lagosa kojeg je sud u Nikaragvi osudio na 26 godina zatvora, prenosi IKA.

“Vijesti koje dolaze iz Nikaragve vrlo su me ožalostile i moramo ovdje sa zabrinutošću spomenuti meni jakog dragog biskupa Matagaple, mons. Ronalda Álvareza, koji je osuđen na 26 godina zatvora, ali i ostale osobe koje su deportirane u Sjedinjene Američke Države. Molim za njih i za sve one koji pate u toj dragoj zemlji i molim vas da ih se sjetite u svojim molitvama. Zamolimo usto Gospodina da, po zagovoru Blažene Djevice Marije, otvori srca političara i svih građana iskrenom traženju mira, koji se rađa iz istine, pravde, slobode i ljubavi i postiže se strpljivim dijalogom”, rekao je Papa te s vjernicima izmolio molitvu Zdravo Marijo.

Sud u Nikaragvi osudio je biskupa Matagalpe Rolanda Joséa Álvareza Lagosa na 26 godina zatvora, dan nakon što je odbio ući u zrakoplov zajedno s još 222 osobe: svećenicima, bogoslovima, političkim protivnicima ili kritičarima režima, donosi IKA.

Podsjetimo, biskup Matagalpe optužen je za “urotu s ciljem potkopavanja nacionalnog integriteta i za širenje lažnih vijesti putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija na štetu nikaragvanske države i društva”.

Kako smo već pisali, Mons. Álvarez zatočen je nakon što je kritizirao vladino zatvaranje katoličkih radiopostaja, a državna regulatorna agencija TELCOR uklonila je i televizijski kanal Nikaragvanske biskupske konferencije.

Predsjednik Nikaragve Daniel Ortega o kazni mons. Álvarezu govorio je na nacionalnoj televiziji, navodeći kako je on u zatvoru zbog “terorizma”.

Prema neovisnim medijima, Ortegin sandinistički režim, osim pravnog terora nad političkim i vrijednosnim neistomišljenicima, provodi i medijsku propagandu, kao i sustavni progon kršćana, koji se – osim u ovom slučaju – oprimjeruje i u progonu čitavog niza svećenika te protjerivanju Misionarki ljubavi iz Nikaragve.