Ovih je dana počelo suđenje nizozemskoj liječnici koja je eutanazirala 74-godišnju staricu unatoč njezinom protivljenju. Državno tužiteljstvo je tereti da nije poduzela sve mjere kako bi provjerila njezin pristanak. Ovo je prvi takav slučaj otkad je Nizozemska 2002. godine legalizirala eutanaziju, donosi BBC.

Liječnica je 2016. godine usmrtila 74-godišnju pacijenticu, a od njezine obitelji je zatražila da je za vrijeme postupka drže za ruku. Tužitelji tvrde kako je pacijentica za vrijeme postupka pokazala otpor, dok liječnica, čiji identitet nije poznat, tvrdi kako je postupala oprezno.

Tužitelji ne traže zatvorsku kaznu za umirovljenu liječnicu, nego “žele pojasniti kako se zakon o eutanaziji primjenjuje na pacijente koji pate od demencije”.

“Ključno pitanje u ovom slučaju jest koliko dugo liječnik treba nastaviti savjetovati pacijenta s demencijom ako je pacijent u ranijoj fazi već zatražio eutanaziju”, izjavila je glasnogovornica tužiteljstva. Dodala je kako je eutanaziji trebala prethoditi ‘intenzivnija rasprava s dementnim pacijentom'”, izhjavila je glasnogovornica tužilaštva Sanna van der Harg. Presuda se očekuje za dva tjedna.

Starici je Alzheimerova bolest dijagnosticirana četiri godine prije smrti. Ona je zbog toga odlučila sastaviti oporuku u kojoj je, među ostalima, navela kako ne želi završiti u domu umirovljenika i da želi umrijeti onda kad bude smatrala da je “pravi trenutak”. Uskoro se njezino stanje, prema muževu iskazu, toliko pogoršalo da se on više nije mogao brinuti o njoj te ju je smjestio u starački dom. U domu također tvrde da je starica poručila kako “želi umrijeti”, ali “ne još”.

Svjedoci tvrde kako je žena bila smirena i zadovoljna kada bi joj u posjet došli muž i djeca, međutim kada ih nije bilo postajala bi ljuta i prestrašena te je znala lutati noću hodnicima tražeći svog supruga. Neki liječnici ju također opisuju kao “veselu” i “smirenu”, dok drugi tvrde kako je bila “smrknuta” te “beznadna”.

Danima prije prisilne eutanazije žena je nekoliko puta izjavila kako ne želi umrijeti, a odluku o usmrćivanju žene donio je suprug zajedno s doktoricom. Unatoč tome, doktorica je smatrala kako je njezina patnja postala nepodnošljiva, ali i da više nije u stanju donijeti odluku o vlastitoj smrti.

Uslijedio je oproštajni obiteljski posjet. Starica je naručila kavu, međutim doktorica je naredila da joj se u piće stavi lijek zvan Dormicum koji ima smirujući i hipnotički učinak. Pacijentica nije bila obaviještena o toj odluci te je mirno nastavila razgovor. Sat i 45 minuta nakon što je popila kavu čak je živnula u ponašanju te je počela planirati zajednički ručak s obitelji.

Nakon toga liječnica joj je pružila injekciju sedativa te se ubrzo vratila noseći sredstvo za eutanaziju. Kad je pokušala ubrizgati “lijek”, starica se probudila te je odbila doktoricu. U izvještaju odbora stoji kako su potom članovi obitelji pomogli držeći ju dok joj je doktorica ubrizgavala smrtonosno sredstvo.

Inače, Nizozmemska ima jedan od najliberalnijih zakona o eutanaziji, koji liječnicima odobrava imunitet od kaznenog progona ako eutanaziraju pacijente za koje je utvrđeno da podnose “nepodnošljive patnje i nemaju izgleda za poboljšanje”. Prošloga siječnja je eutanazirala 29-godišnja Aurelia Brouwers koja je godinama patila od psihoze i depresije. U toj zemlji djeca starija od dvanaest godina također mogu zatražiti eutanaziju.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net