'PROVOJ SVETOG DUHA U SRCA I STRUKTURE'

Započelo plenarno zasjedanje Crkve u Australiji: Povijesna prilika da Crkva obnovi predanost misiji Isusa Krista

U niz problema s kojima se susreće Crkva u Australiji ubraja se i kultura sekularizma koja dominira kontinentom, kao i iščezavanje vjerske prakse među katoličkim vjernicima, a što su i prioritetne teme zasjedanja, otkrio je nadbiskup Fisher

Matija Štahan/CNA
Snimka zaslona (YouTube)

Snimka zaslona (YouTube)

Peto plenarno zasjedanje u Australiji započelo je u nedjelju sv. misom u Perthu, izvještava CNA.

Riječ je o zasjedanju koje, prema riječima čelnika Centra za evangelizaciju Nadbiskupije Sidney Daniela Anga, predstavlja “povijesnu prilika za Katoličku Crkvu u Australiji kako bi obnovila svoju predanost misiji Isusa Krista”.

Zadaća zasjedanja je “razmotriti načine na koje Crkva u Australiji može najplodonosnije provoditi svoju misiju u izazovima i kontekstu našega vremena”, napisao je Ang za list Catholic Weekly.

Ovo okupljanje predstavlja formalno zasjedanje svih Crkava u zemlji, a pripada mu legislativna i upravna vlast.

Plenarno zasjedanje u Australiji će se održati kroz idućih devet mjeseci. Prvo zasjedanje odvija se uglavnom online zbog restriktivnih protupandemijskih mjera u Australiji. Sljedeće zasjedanje bit će u Sidneyju od 4. do 9. srpnja 2022. godine.

Ovo će biti prvo takvo okupljanje u Australiji još od 1937. godine. Gotovo 300 delegata pohodit će sastanke u ime svojih biskupija i crkvenih redova.

Vatikan je dopuštenje za održavanje plenarnog zasjedanja dao još 2016. godine. Iako se izvorno trebalo održati u listopadu 2020. godine, zasjedanje je za ovu godinu odgođeno zbog Covida-19.

Mnoštvo katoličkih župa, škola i bolnica u Australiji cvjeta, no Crkva u Australiji suočava se s nizom ozbiljnih izazova, rekao je za Catholic Weekly nadbiskup Sydneyja Anthony Fisher.

Među tim izazovima posebno se ističu manjkavosti Crkve u zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja, kako je u izvješću iz 2017. godina ustanovio australski Kraljevski odbor, organizacija koja je takav tip propusta pronašla i u drugim institucijama australskog društva. Australska biskupska konferencija pozitivno je odgovorila na gotovo sve preporuke Kraljevskog odbora.

U niz problema s kojima se susreće Crkva u Australiji ubraja se i kultura sekularizma koja dominira kontinentom, kao i iščezavanje vjerske prakse među katoličkim vjernicima, a što su i prioritetne teme zasjedanja, otkrio je nadbiskup Fisher.

Trenutačno samo jedan od desetero katolika u Australiji redovno pohađa sv. misu, dodao je nadbiskup, ističući i kako Crkva u Australiji proživljava krizu vokacije, ne samo za svećeništvo, nego i braka te pobožnog života.

Prema Angovim riječima, plenarno vijeće bit će najučinkovitije izbjegne li “iskušenje ‘novoga pelagijanizma’ koji pokušava ispraviti probleme i reducirati poteškoće i tenzije unutar Crkve, oslanjajući se tek na birokratske i administrativne reforme”.

“Kako je to podcrtao papa Franjo referirajući se na Crkvu u Njemačkoj, ono što obnavlja čitavo tijelo Crkve nije puka reorganizacija postojećih stvarnosti, nego susret s Kristom i proboj Svetoga Duha u srca i strukture”, napisao je Ang.

Objavljeno: 4. listopada 2021.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.