Tri i pol mjeseca nakon razorne eksplozije koja je uništila dijelove libanonskog glavnog grada i odnijela više od dvije stotine života, pojavljuju se prvi znakovi nade u obnovu i povratak izbjeglog stanovništva, a jedan od njih je i početak obnove Spasiteljeve crkve koja je stradala od ovog strahovitog udara.

„Deset posto stanovništva ove četvrti je otišlo jer više ne može živjeti u svojim domovima. Ne mogu učiniti ništa kako bih ih zadržao, jer im ne mogu jamčiti sigurnost koja im je potrebna“, kazao je o. Nicolas Riachy u razgovoru za portal papinske zaklade Pomoć Crkvi u nevolji, dodajući kako obnova crkve unosi nadu kako će se život ipak vratiti u razorenu četvrt.

Nažalost, siromašno stanovništvo osuđeno je na snalaženje, dok su oni bogatiji koji imaju putovnice već odavno napustili grad.  Više od 250 tisuća stanovnika Beiruta ostalo je bez krova nad glavom, a ekonomske posljedice osjetit će se još dugo.

Foto: Screenshot YouTube

Spasiteljeva crkva pripadala je melkitskoj zajednici i jedna je od starijih crkava u Beirutu, a ima i osobit povijesni značaju budući da je izgrađena na granici između kršćanskog i islamskog dijela grada.

„Mi smo na određeni način ‘vrata’ u kršćansku četvrt. Onima koji žele ostati moramo dati nadu. Naše je poslanje rasvijetliti tamu u kojoj živimo“, rekao je o. Nicolas, podsjetivši kako kršćanstvo ne postoji bez križa: „Naš uzor je Krst. Nije lako biti kršćanin, ali mnogi su i dalje svjesni kako je ovo Sveta zemlja, te kako ju ne smijemo napustiti.“

Zahvaljujući Zakladi, za pomoć stanovnicima Beiruta prikupljeno je pet milijuna eura, a dio sredstava bit će utrošen i u obnovu crkve, budući da lokalno stanovništvo jedva može pokriti svoje troškove.

„Domovi mojih župljana ostali su bez prozora i vrata. Tu je i ekonomska kriza. Banke klijentima ne dopuštaju povlačenje novca. Kako će mi onda oni pomoći u obnovi crkve?“, upitao je o. Nicolas, izrazivši nadu kako će obnova crkve ohrabriti ljude na ostanak u Beirutu.

„Papa Franjo kazao je kako je Bliski istok nezamisliv bez kršćana. Nadam se da će ova crkva i dalje biti prekrasno svjedočanstvo Božje riječi“, kazao je o. Nicolas.