“Čuda se ipak događaju”, poručila je opozicijska zastupnica Maria Jose Hoffmann

Čileanski Zastupnički dom prošlog je četvrtka – samo s jednim glasom više – zaustavio nacrt zakona koji bi dopustio prekid trudnoće, javlja Radio Vatikan. Zakon, koji je dva dana prije potvrdio Senat, izazvao je veliko ogorčenje čileanskih biskupa, tim više što su i neki kršćanski zastupnici glasali za njegovo usvajanje.

Iako su lijeve stranke, kao i mnoge organizacije za ljudska prava, proglasile pobjedu prilikom izglasavanja zakona u Senatu, do iznenađujućeg obrata, kako piše agencija Reuters, došlo je nakon što je zastupnik Marcelo Chavez, član vlade lijevog centra predsjednice Bachelet, odbio glasovati čime je prijedlog ostao bez kvoruma.

Potez je iznenadio čak i konzervativce koji su izjavili kako “ovo nisu očekivali”.

“Čuda se ipak događaju”, poručila je tako opozicijska zastupnica, Maria Jose Hoffmann.

Prijedlog zakona, kojim se predviđao prekid trudnoće u tri slučaja: kad trudnoća ugrožava život majke, kad fetus ima malformacije ili teške patologije te u slučaju trudnoće koja je posljedica silovanja; sada bi trebao biti vraćen zajedničkoj komisiji Senata i Zastupničkog doma na dodatno proučavanje.

Prema pisanju medija, čileanski aktivisti za pobačaj boje se kako bi procedura izglasavanja konačne verzije zakona mogla biti gotova tek krajem kolovoza kada dolazi do promjena u Ustavnom sudu, presjedanje kojim bi trebao preuzeti jedan konzervativni kandidat. To bi moglo poboljšati šanse ‘pro-life’ aktivistima koji su uoči obrata već najavili žalbu najvišoj čileanskoj pravnoj instanci.

Stalno Vijeće čileanske biskupske konferencije priopćilo je, nakon odluke Senata, da projekt zakona „ustanovljuje i opravdava nepravednu diskriminaciju nezaštićenih ljudskih bića u čileanskom društvu“, a upravo njihov život „država mora jamčiti i štititi“. Biskupi ističu da zakonu nedostaje „ljudski i civilni odgovor“ na dramatičnu problematiku žena u situacijama poput onih koje zakon predviđa.

„Umjesto najvećeg nastojanja oko spašavanja obaju života – podjednako vrijednih zaštite – od sada će u Čileu postojati djeca koju se smatra otpadom“. Otpad, riječima pape Franje, odnosi se na „sva ljudska bića koje društvo marginalizira, jer su ‘nepoželjni’, ili ih se ne smatra dostojnima života“.

„Političke su vlasti pozvane svjedočiti dosljednost između vlastitih uvjerenja i svog političkog djelovanja.“ Biskupi ovime izražavaju svoje žaljenje zbog nedosljednosti u stavu kršćanskih zastupnika. Nasuprot tomu, iskazuje se priznanje zastupnicima koji unatoč kritici i nerazumijevanju, dosljedno promiču vjerske principe, kao i organizacijama civilnoga društva koje ustraju u zaštiti svetosti i dostojanstva života.

Biskupi također podsjećaju na svoju poruku od 25. ožujka 2015., o ljudskom pravu za dostojan život za svakoga. Tada je istaknuto kako je za život zajednice ključno stati u zaštitu moralnog apsoluta koji ne dopušta slobodno i izravno ubojstvo nevine osobe. Biskupi u zaključku svoga priopćenja kažu da će Crkva u demokratskom kontekstu, uvijek „poštovati državne ovlasti“.

„Transparentno smo – naglašavaju biskupi – ponudili svoje mišljenje svim kompetentnim instancama, putem osoba i institucija koje će i dalje nastaviti svoje djelovanje u korist života. Pred svakom ljudskom dramom, katolici će i dalje ukazivati na beskrajnu Božju ljubav“,  jer Bog nam je u Uskrsnuću svog sina Isusa Krista ponudio izvor promicanja svakog ljudskog života i njegova dostojanstva – stoji u priopćenju.

Podsjećamo, pobačaj je u Čileu zabranjen u svim slučajevima već više od 30 godina, a posebno je zanimljiv podatak kako unatoč tome stopa smrtnosti majki pada iz godine u godinu, što pokazuju i istraživanja. Time je doveden u pitanje jedan od najčešće ponavljanih argumenata aktivista za pravo na pobačaj koji desetljećima tvrde kako restriktivniji zakoni o abortusu dovode do veće stope smrtnosti majki.

VIDEO: Pro-life majke čileanskim političarima puštale zvukove srca svoje nerođene djece

Tino Krvavica, RV | Bitno.net