originalan prosvjed protiv pobačaja u Čileu, majke puštale otkucaje srca svoje djece, otkucaji srca nerođene djece

Skupina čileanskih mama, članica feminističke skupine Reivindica, prosvjedovala je početkom listopada protiv liberalizacije abortusa u Čileu i to na prilično originalan način.

Naime pripadnice ove feminističke organizacije koja, prema njihovim riječima, okuplja brojne žene koje mainstream feminizam zaobilazi, odlučile su u debatu o pobačaju uključiti i one o kojima se odlučuje, a čiji se glas najčešće ne čuje – nerođenu djecu.

Kako bi to osigurale, trudnice koje su se okupile na pro-life prosvjedu koristile su fetalni monitor spojen na megafon puštajući tako zvuk otkucaja srca njihove nerođene djece koji je preplavio Plazu de la Constitución, trg ispred predsjedničke palače, u glavnom čileanskom gradu Santiagu.

“Prvi put će se u Čileu, u javnoj raspravi, situacija onih koji nemaju svoj glas promijeniti; onih koji se ne mogu izraziti, koji ne mogu progovoriti, koji ne mogu lobirati u parlamentu”, izjavila je jedna majka.

Prosvjed je organiziran kao odgovor na zakon koji podupire trenutna predsjednica te zemlje Michelle Bachelet, a prema kojem bi se pobačaj legalizirao u slučajevima silovanja, ugrožavanja zdravlja majke te kada se sumnja da dijete neće preživjeti trudnoću.

NOVE INFORMACIJE: Iako je Senat izglasao zakon, odluka je zbog samo jednog glasa zapela u Kongresu.

Tino Krvavica | Bitno.net