Svećenik Joseph Cui Qingqi postat će novi biskup Wuhana.

Lokalna biskupija objavila je službeno priopćenje istaknuvši kako će se ređenje održati 8. rujna u katedrali sv. Josipa, javlja Asia News, koji je potvrdu informacije dobio iz nekoliko izvora.

Radi se o četvrtom katoličkom biskupu koji će biti zaređen nakon što je u listopadu prošle godine obnovljen privremeni sporazum između Vatikana i Kine, a ukupno šesti od inicijalnog oblika tog sporazuma usvojenog krajem rujna 2018.

Wuhan je inače poznat kao izvorište pandemije COVID-19, a radi se i o prvoj biskupiji u kojoj su komunističke vlasti Kine provele nevaljala biskupska zaređenja.

Tamo su, 13. travnja 1958., bez dozvole Vatikana zaređeni biskup Hankoua Bernardin Dong Guangqing i biskup Wuchanga Marc Yuan Wenhua.

Biskupsko mjesto Wuhana dugo je bilo upražnjeno, premda je Komunistička partija pokušala već ranije ustoličiti čovjeka po svom izboru.

Prema pisanju Asia Newsa, portala koji pokriva vijesti iz Crkve u Aziji i Africi, 2007. kineske su vlasti kao privremenog upravitelja biskupijom i biskupskog kandidata postavile o. Josepha Shena Guo’ana. Određen je i datum kada je o. Guo’an trebao biti zaređen za biskupa – 9. lipanj 2011. – ali je nekoliko dana prije same svečanosti ona otkazana bez ikakvih objašnjenja (navodno je svećenik odbio biti posvećen bez pristanka Svete Stolice).

Njega je naslijedio o. Cui, inače franjevac, koji je uz vođenje biskupije obnašao i funkciju njenog tajnika te generalnog vikara. Sada bi, nakon deset godina službe, trebao biti valjano posvećen za biskupa.