Vrhovni sud SAD-a u srijedu je zaustavio izvršenje smrtne presude zatvorenika Henryja Ramireza u Teksasu jer je spomenuti zatražio da pastor moli na glas nad njime u izvršnoj komori, prenosi CNA.

Sud je također pristao saslušati njegov slučaj te preispitati zabranu kapelanima da mole na glas i imaju fizički kontakt sa zatvorenicima u izvršnoj komori.

“Zahtjev za zaustavljanjem izvršenja smrtne presude stavljen pred suca Alita koji ga je proslijedio Sudu je odobren”, priopćeno je iz Vrhovnog suda u srijedu navečer. Prema sudskoj odredbi, saslušanje slučaja moglo bi biti raspoređeno za listopad ili studeni 2021. godine.

Odluka Suda došla je oko tri sata prije trenutka kada je nad Ramirezom trebala biti izvršena smrtna presuda. Osuđen je na smrt 2008. za ubojstvo 45-godišnjeg radnika u trgovini.

U svojem je zahtjevu prema Vrhovnom sudu Ramirez napisao kako je zabrana molitve na glas i fizičkog dodira u izvršnoj komori kršenje njegovih ljudskih prava. Ramirez je, naime, želio da njegov duhovni savjetnik, baptistički pastor Dana Moore, moli nad njim kada će primati smrtonosnu injekciju te položi ruke na njega u trenucima smrti.

Odluku Vrhovnog suda pohvalili su zagovornici za vjerske slobode u SAD-u.

“Pozdravljamo odluku suda da sasluša slučaj ove jeseni. Pitanje zahtjeva punu pozornost Suda i cijele zemlje”, kazao je Eric Rassbach, potpredsjednik i viši savjetnik udruge za promicanje vjerskih sloboda Becketova zaklada za vjerske slobode. “Tražit ćemo od Suda da prepozna kako je dugogodišnja praksa svećeničkog tješenja zaštićena Ustavom Sjedinjenih Američkih Država”, dodao je.

Teksas je godine 2019. zabranio prisutnost duhovnika u izvršnoj komori, nakon slučaja Patricka Murphyja koji je zatražio da tijekom izvršenja smrtne presude uz njega bude budistički svećenik. U to vrijeme Teksas je dozvoljavao samo državnim službenicima da budu u izvršnoj komori, a u državnoj službi nije bilo budističkih svećenika.

U travnju 2021. promijenjena su pravila za osuđenike na smrt čime je dopušteno prisustvo duhovnih savjetnika bilo koje vjere u izvršnoj komori. Kasnije je dodano ograničenje da ne smiju moliti na glas.

“Uzevši u obzir povijest i dugačku tradiciju svećeničke molitve na glas u trenutku smrti, doseg ustavnog prava je jasan – molitva na glas bi trebala biti dozvoljena”, stav je odvjetnika Becketove zaklade za vjerske slobode.

Tradicija još iz vremena prije osnutka SAD-a podržava “dostojanstvenu, neupadljivu – ali vokalnu – molitvu tijekom izvršenja smrtne presude”, zaključili su iz Zaklade.