Povratak kipa pokazuje ujedinjenu vjeru dviju zemalja koje su iskusile političku podjelu

Fpto: Vatican Media

Britanska vlada vratila je Argentini kip Blažene Djevice Marije koji su Britanci posjedovali još od Falklandskog rata. Kip se u Engleskoj nalazio posljednjih 37 godina, a ranije je bio smješten u crkvi Gospe Lujanske gdje je predstavljao jedan od najštovanijih svetih predmeta u Argentini.

Ovu gestu pomirenja u Rimu predvodio je papa Franjo. Naime, engleski biskup Paul Mason je kip predao biskupu Santiaga Oliveri tijekom opće audijencije u prisustvu Svetog Oca.

Rat između Argentine i Velike Britanije trajao je od 19. ožujka do 14. lipnja 1982. godine, a povod je bio teritorijalni spor oko Falklandskog otočja. Reuters piše kako su argentinski vojnici uzeli kip Gospe Lujanske kada su 2. travnja 1982. godine krenuli u rat. Kip ustvari predstavlja kopiju originala iz 1630. godine koja se nalazi u katedrali u Lujanu.

Nakon dvomjesečnog sukoba, jedan je dužnosnik Katoličke Crkve, koji je bio odgovaran za Falklandsko otočke, kip predao katoličkom vojnom kapelanu koji je stigao s britanskim snagama. Kip je potom prevezen u Britaniju i završio je u katoličkoj vojnoj katedrali svetog Mihaela i Jurja u gradu Aldershotu na jugu Engleske.

Biskup Olivera je napomenuo kako se nada da će vjernici nastaviti štovati ovaj kip kao što su to činili prije sukoba. Biskup Mason je izjavio kako povratak ovog kipa pokazuje “ujedinjenu vjeru dviju zemalja koje su iskusile političku podjelu”.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net