Kako prenosi Crux, u izvješću neovisne skupine kojoj je povjerena analiza odnosa između Irske države i katoličkih bolnica stoji kako bi organizacije morale biti svjesne utjecaja unutrašnjeg uređenja prostora na pacijente odnosno korisnike usluga, te poštivati njihova osobna uvjerenja i stoga promisliti o uklanjanju vjerskih simbola.

Premda se prijedlog prvenstveno odnosi na prostore tj. bolničke sobe u kojima bi se nalazili nekatolici, očito je kako bi križevi, ali i drugi katolički vjerski simboli poput jaslica ili kipova svetaca, u ime dobro nam poznatog uvažavanja i poštivanja različitosti, uskoro mogli nestati iz katoličkih bolnica.

Nakon što je prijedlog spomenutog izvješća dospio u javnost, irski premijer Leo Varadkar poručio je kako njegova vlada neće voditi kampanju uklanjanja katoličkih simbola iz bolnica, no potaknuo je upravitelje bolnica da razmisle i uzmu u obzir sugestije neovisne skupine, potkrijepivši svoje razmišljanje poznatim argumentom:

„Živimo u 21. stoljeću i stvari su se promijenile. Mnogi pacijenti, mnoga djeca više nisu religiozni, a možda nisu ni rimokatolici. Etos jedne ustanove financirane javnim novcem trebao bi uvažiti javnost, a ne samo jedan njezin dio“, kazao je Varadkar za Newstalk FM, te pozvao katoličke bolnice da svoj prostor obogate vjerskim simbolima drugih vjerskih zajednica.

U izvješću je analizirano i pitanje pobačaja u katoličkim bolnicama, oko kojega se u Irskoj već vodi rasprava. Autori izvješća smatraju kako je riječ o političkom, a ne pravnom pitanju, te da vlada ima pravo obustaviti financiranje katoličkih bolnica koje bi odbile izvršavati pobačaje, no kako bi takva odluka ugrozila funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Podsjetimo, irski premijer  Leo Varadkar najavio je kako će katoličke bolnice morati provoditi pobačaje, ako žele i dalje računati na državnu pomoć, nakon čega je Irska biskupska konferencija izdala Pravilnik o etičkim standardima u zdravstvu, ponovivši kako katoličke bolnice ne mogu izvoditi pobačaje. Premijer je također  istaknuo da će liječnici imati pravo na priziv savjesti, no da se ono neće odnositi na institucije.

Očito je kako će se Crkva u Irskoj uskoro naći pred sve ozbiljnijim izazovima!

Miodrag Vojvodić | Bitnonet