Irske katoličke bolnice morat će vršiti pobačaje kada novi zakon o prekidu trudnoće stupi na snagu, iako će pojedini liječnici i medicinsko osoblje imati pravo na priziv savjesti, izjavio je irski premijer Leo Varadkar odgovarajući na pitanja vezana na tu temu u parlamentu.

“Javno financirane bolnice, bez obzira na to u čijem su vlasništvu ili pod čijim su patronatom, neće se moći isključiti iz pružanja nužnih usluga koje će biti legalne u ovoj zemlji kada Dáil (irski parlament) i Seanad (irski senat) donesu zakon”, rekao je Varadkar, dodavši kako će „zakon omogućiti pojedincima da odaberu ne vršiti pobačaj na temelju svojih vjerskih uvjerenja, ali tu mogućnost neće imati institucije.“

“Dakle, baš kao što je sada slučaj u Zakonu o zaštiti života tijekom trudnoće iz 2013., bolnice poput Holles Street, koja je katolička bolnica, Mater, St. Vincent’s i drugih, morat će, i od njih će se to očekivati, vršiti sve postupke koji su legalni u ovoj zemlji i taj model ćemo slijediti”, potvrdio je irski premijer.

U spomenutom Zakonu o zaštiti života tijekom trudnoće iz 2013., definirani su uvjeti prema kojima se određuje stupanj rizika koji trudnoća nosi po život majke, kako bi se procijenilo je li pobačaj u pojedinom slučaju opravdan.

Međutim, prema najavljenoj promjeni zakona, do koje je došlo nakon što se oko dvije trećine Iraca na referendumu izjasnilo za liberalizaciju pobačaja, svaka trudnica će moći zatražiti pobačaj do 12. tjedna trudnoće pod bilo kojim uvjetima, dok će pobačaj do 24. tjedna biti moguć u ograničenim slučajevima.

Ivo Džeba | Bitno.net