Irska biskupska konferencija izdala je novi Pravilnik o etičkim standardima u zdravstvu, u kojem je potvrdila svoj ranije izraženi stav kako katoličke bolnice ne mogu izvoditi pobačaje.

“Nijedna zdravstvena ustanova ili djelatnik ne smije pružiti ili uputiti pacijenta na pobačaj, tj. bilo koji postupak, tretman ili lijek čija je primarna svrha ili jedini izravni učinak prekid života fetusa ili embrija prije ili nakon implantacije. Takvi postupci, tretmani i lijekovi moralno su pogrešni zato što uključuju izravno i namjerno ubojstvo, ili izravan smrtonosan napad, na nevini ljudski život u najranijim fazama razvoja”, stoji u Pravilniku.

Pravilnik je predan irskoj vladi tijekom sastanka s predstavnicima Irske biskupske konferencije, a do susreta je došlo nakon što je irski premijer Leo Varadkar najavio kako će katoličke bolnice morati provoditi pobačaje, ako žele i dalje računati na državnu pomoć.

Varadkar je istaknuo kako će pojedini liječnici imati pravo na priziv savjesti ako ne žele vršiti pobačaj, ali to se pravo prema najavljenim promjenama zakona neće odnositi na institucije.

„Moj je stav da bismo trebali razdvojiti Crkvu od države, da Crkva ne bi više trebala biti u središtu javnog života, ali i da ne bi trebala biti isključena iz njega“, rekao je irski premijer kojeg je podržao i ministar zdravstva Simon Harris napisavši na Twitteru: „Prigovor savjesti je za pojedince, ne za institucije.“

Dr. Angelo Bottone iz irskog instituta Iona upozorio je da će, ako irska vlada ostane pri svojoj odluci, katoličke bolnice vjerojatno ostati bez javnih sredstava što će dovesti do smanjenja njihovih aktivnosti, ili potpunog zatvaranja odjela za porodiljstvo.

Bottone je podsjetio i kako je 2010. Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala rezoluciju u kojoj stoji kako “nijedna osoba, bolnica ili institucija ne smije biti prisiljena, držati se odgovornom ili biti diskriminirana na bilo koji način zato što odbija izvoditi, pružiti prostor, pomagati u izvođenju ili prihvatiti pobačaj“.

Podsjetimo, u svibnju ove godine 66.4% Iraca na referendumu se izjasnilo za ukidanje Osmog amandmana koji je štitio nerođeni život, nakon čega je vlada najavila promjenu zakona do kraja godine.

Ivo Džeba | Bitno.net