Upozoravajući na progon vjerskih manjina u svijetu, kršćanski aktivisti u švicarskom Bernu ističu da su kršćani statistički najčešće žrtve nasilja, prenosi Vatican News.

Voditelj radne skupine “Progon.sada” (Verfolgung.jetzt) Christian Forster poručuje da “vjerske slobode nisu još nikada bile kršene kao danas, a stanje se, nažalost, iz godine u godinu pogoršava”.

Trenutačno svaki osmi kršćanin trpi diskriminaciju i progon zbog svoje vjere. Forster je pozvao švicarsku Vladu i međunarodnu zajednicu da obrate pozornost na taj zabrinjavajući razvoj situacije.

U određenim zemljama vjerske se slobode prečesto zanemaruju. “Prioritet imaju ekonomski interesi na račun zaštite ljudskih prava, kojih je vjerska sloboda sastavni dio”, ističe Forster.

Radna skupina “Progon.sada” dio je radne skupine za vjersku slobodu Švicarskoga evangeličkog saveza koji okuplja razne kršćanske organizacije.

Pozivaju se na podatke Svjetskoga indexa progona 2021. međunarodne kršćanske organizacije “Otvorena vrata” (Open Doors) prema kojima je broj kršćana ubijenih isključivo zbog vjere protekle godine s 2983 narastao na 4761.

Devetero od desetero njih ubijeno je u Africi, južno od Sahare, često u islamističkom nasilju. U Nigeriji je protekle godine ubijeno 3530 kršćana.