Biskup Palmaresa Henrique Soares da Costa preminuo je od Covida-19 18. srpnja u dobi od 57 godina. Odmah je pokrenuta peticija za pokretanje postupka za proglašenje blaženim, piše CNA.

Peticija je pokrenuta na mrežnoj stranici CitizenGo 19. srpnja, a do 22. srpnja potpisalo ju je više od 48 tisuća ljudi. U opisu peticije stoji da je „Sveta katolička Crkva u Brazilu izgubila jednog od najvećih biskupa sadašnjice, Henriquea Soaresa da Costu“. Navodi se da je biskup umro s „mirisom svetosti“ te da su katolici iz cijelog Brazila i šire, saznavši za njegovu smrt, zatražili kao i nakon smrti sv. Ivana Pavla II.: Santo subito! (Odmah svet!) Kako je nakon smrti osobe preminule na glasu svetosti potrebno čekati 5 godina za pokretanje postupka za beatifikaciju, potpisnici žele da Brazilska biskupska konferencija od Vatikana zatraži izuzimanje te odredbe, što može učiniti papa.

Biskup da Costa pokrenuo je raznovrsne oblike apostolata na internetu. Njegov kanal na YouTubeu imao je 97 tisuća pratitelja, a imao je i popularan blog i Facebook stranicu. Prijenos njegovoga sprovoda pregledan je više od 125 tisuća puta.

Henrique Soares da Costa zaređen je 15. kolovoza 1992. godine. 2009. imenovan je pomoćnim biskupom Aracajua, a 2014. imenovan je biskupom Palmaresa.