U NEDJELJU

Više od stotinu kršćana oteto iz crkve u Nigeriji

"Vlada je u ovom slučaju grozno iznevjerila građane, a bezakonje koje i dalje traje stvara plodno tlo za bujanje ekstremizma", poručili su iz organizacije Open Doors.

Tino Krvavica
Foto: Adriana Mahdalova/Shutterstock

Foto: Adriana Mahdalova/Shutterstock

Naoružani napadači napali su u nedjelju crkvu u središnjoj Nigeriji, otevši pritom više od stotinu kršćana.

Kako javlja Catholic Herald, u napadu je ubijena jedna osoba, a dvije su teško ranjene te im je stanje kritično. Meta je bila baptistička crkva Emanuel koja se nalazi u gradu Kakau Daji u saveznoj državi Kaduna.

Za puštanje ostalih osoba otmičari zahtijevaju otkupninu.

Jo Newhouse, glasnogovornica subsaharskog odjela organizacije Open Doors, izjavila je kako je “otmica šokantan primjer smjelosti takozvanih bandita”, ali i “nekažnjavanja koje, naizgled bez granica, eskalira u Nigeriji”.

“Vlada je u ovom slučaju grozno iznevjerila građane, a bezakonje koje i dalje traje stvara plodno tlo za bujanje ekstremizma”, dodala je Newhouse, pozvavši kršćane diljem svijeta da mole za Nigeriju.

Inače, u saveznoj državi Kaduna ugašene su sve telekomunikacijske linije zbog čega napadnuti kršćani nisu mogli pozvati pomoć.

Ironično, gašenje telekomunikacija dio je strategije lokalnih vlasti da se oteža djelovanje bandi koje u napadima koriste modernu tehnologiju. Savezna država Kaduna uvela je zabranu krajem rujna, po uzoru na države na sjeveru Nigerije.

Kršćani u Nigeriji redovita su meta islamističkih skupina među kojima prednjači Boko Haram. Također, nisu rijetki niti sukobi između kršćanskih farmera i fulanskih stočara koji su većinom muslimani. Dodajmo kako je nedavno istraživanje pokazalo da je od 1. siječnja do 18. srpnja u toj zemlji ubijeno 3462 kršćana ili 17 dnevno.

Objavljeno: 5. studenoga 2021.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.