„Najsnažnije potičemo vladu Pakistana da zajamči siguran prolaz Asiji, njezinoj obitelji, i svima koji se nalaze pod prijetnjom zbog svog sudjelovanja u odluci da ju oslobode, do bilo koje države koja ih je spremna primiti. Željeli bismo istaknuti da, za dobrobit vašega naroda, želimo još snažnije surađivati s vašom vladom te se nadamo Asijinom sigurnom prolazu kako bi se odnosi između naših država još više produbili”, stoji u zajedničkom pismu koje su pakistanskoj vladi uputili zastupnici Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata, a koje je potpisala i podržala i hrvatska zastupnica Marijana Petir potičući i kolege europarlamentarce na podršku. „Što će se sljedeće dogoditi u ovoj tužnoj priči pokazat će svijetu je li Pakistan zemlja koja poštuje vladavinu prava ili zemlja u kojoj su politički interesi na prvome mjestu”, stoji u pismu parlamentaraca pakistanskom premijeru Imrahu Khanu.

Potpisnici pisma, njih gotovo dvije stotine, među kojima 84 zastupnika Europskog parlamenta čiju je podršku prikupila zastupnica Petir, izražavaju predanost vladavini prava te poštivanju temeljnih ljudskih prava – slobode vjeroispovijesti i slobode izražavanja te izražavaju nadu u daljnju suradnju svojih država s Pakistanom, ali pod uvjetom poštivanja vladavine prava.

Pismo je reakcija na odluku pakistanskih vlasti da Asiji Bibi neće biti dopušten izlazak iz zemlje, unatoč tome što ju je pakistanski Vrhovni sud prošloga tjedna oslobodio optužbi, a jučer je napokon i puštena na slobodu. Oslobađajuća presuda uz ostanak u Pakistanu za Bibi tek predstavlja stvarnu smrtnu opasnost.

Asia Bibi, majka petero djece, prekjučer je izašla iz zatvora te se, kako su potvrdili iz pakistanske vlade, nalazi na sigurnoj lokaciji unutar zemlje. Pakistanska vlada također je potvrdila da će dopustiti Bibi da s obitelji napusti zemlju. Istovremeno, nekoliko europskih zemalja ponudilo je azil i zaštitu Asiji Bibi i njezinoj obitelji.

Dok se protesti u Pakistanu nalaze na vrhuncu, a prijetnje primaju i suci Vrhovnog suda koji su Bibi oslobodili optužbi, pakistanskoj vladi stižu apeli iz svih krajeva svijeta da osigura Bibi i njezinoj obitelji zaštitu i siguran izlazak iz zemlje.

Podsjetimo, Bibi je osuđena 2010. da je vrijeđala proroka Muhameda tijekom svađe sa susjedama. Bibi je u lipnju 2009. godine sa skupinom žena bila u berbi voća kada je izbila svađa oko čaše vode iz koje je Bibi pila. Ostale žene su rekle da sada one ne smiju koristiti tu čašu jer ju je Bibi, zbog svoje vjere, učinila „nečistom“. Kako su navodili svjedoci optužbe, žene su tada tražile od Bibi da se obrati na islam, a ona je navodno odgovorila vrijeđanjem Proroka. Nakon incidenta u polju, Bibi je pretučena u vlastitu domu gdje su ju nasilnici prisilili da prizna blasfemiju u strahu za vlastiti život. Brzo je i uhićena i osuđena, a njezina borba za slobodu trajala je dugih devet godina, sve do prošlog tjedna kada je posljednja sudska instanca odlučila da je to priznanje iznuđeno iz nje pod smrtnom prijetnjom.

Kronologiju slučaja možete pročitati OVDJE.

Bitno.net