“Ne mogu vjerovati što čujem, hoću li sada izaći? Zar će me doista pustiti?” izjavila je u telefonskom razgovoru Asia Bibi, kada je doznala da će nakon devet godina zatvora biti puštena na slobodu. Ova pakistanska kršćanka, inače majka petero djece, uhićena je u lipnju 2009. godine, a osuđena je 2010. godine na smrt vješanjem zbog navodnog vrijeđanja proroka Muhameda.

Zakon o blasfemiji

Ona je osuđena prema zakonu o blasfemiji, koji je postao prijetnja pripadnicima vjerskih manjina u Pakistanu i koristio se kao sredstvo represije nad vjerskim manjinama u toj zemlji. Prema službenim pakistanskim podacima, u toj zemlji vjerske manjine čine osam od 172 milijuna stanovnika. Najviše je pripadnika hinduističke religije s 4,2 milijuna vjernika te 3,9 milijuna kršćana.

Zakon o blasfemiji donesen je 1986. u formi dvaju članaka dodanih pakistanskom krivičnom zakoniku. Riječ je o člancima koji logikom šerijatskog prava uvode kažnjavanje smrću ili doživotnim zatvorom svaku osobu koja činom ili djelom uvrijedi Alaha, proroka Muhameda i Kuran. Dodatni problem ovog represivnog zakona jest da optužbu protiv neke osobe može podići svaki musliman i pri tome ne treba imati svjedoke ili dokaze da ja ta osoba to doista i učinila.

Asijino svjedočenje vjere

Prema optužnici, Asia Bibi je navodno tijekom rasprave s muslimanskim ženama vrijeđala najvažnijeg islamskog proroka. Žene su je optužile da je pila iz zajedničke posude s vodom, iako je kao kršćanka „nečista“, pa one nakon nje nisu mogle piti vodu. Nakon toga su uslijedile uvrede na račun njezine katoličke vjere, na što je Asia odgovorila: “Ja vjerujem u svoju religiju i u Isusa Krista koji je umro na križu za grijehe čovječanstva. Što je vaš prorok Muhamed ikada učinio da spasi čovječanstvo?” Nekoliko dana kasnije osobe s kojima se našla u svađi otišle su lokalnom imamu, optuživši je za blasfemiju. U studenom 2010. osuđena je na smrt vješanjem.

Molitvena podrška pape Franje i vjernika diljem svijeta

Izvršenje smrtne kazne čekala je u zatvoru Skeikhupuru. Kada je Asia bila zatvorena otprilike godinu dana u zatvoru ju je posjetila međunarodna delegacija Zaklade Masihi. Na kraju posjeta delegacija je donijela dramatično izvješće u kojem je navela kako je Bibi potrebna hitna medicinska skrb zbog ugroženog mentalnog zdravlja. Zatvorenu kršćanku u molitvi je podržao papa Franjo, ali i cijeli vjernički narod. Mnoštvo humanitarnih aktivista i političara apeliralo je za njezino oslobođenje. Dvojica političara koji su se zauzeli za nju ubijeni su: guverner provincije Pendžab Salman Taser, te ministar manjina Šahbaz Bati. Sve to ponovno je svratilo pozornost na katastrofalan položaj vjerskih manjina u Pakistanu.

Potresna pisma iz zatvora

U prosincu 2012. godine, nakon što je u zatvoru provela više od dvije godine, Asia Bibi je napisala pismo, koje je objavio katolički dnevnik Avvenire. U njemu piše: „Jedini moj zločin, u ovoj mojoj velikoj zemlji koju snažno volim, jest to što sam katolkinja.“ Pozvala je svijet da se moli za nju kako bi opet bila slobodna i vratila se svojoj obitelji. Asia je potom napisala kako je jednoga dana u njezinu ćeliju ušao sudac i, nakon što ju je osudio na strašnu smrt, ponudio joj je povlačenje presude ako se obrati na islam.

„Od srca sam mu zahvalila na prijedlogu, ali vrlo sam mu iskreno odgovorila da ću radije umrijeti kao kršćanka nego izići iz zatvora kao muslimanka. Osuđena sam zato što sam kršćanka. Vjerujem u Boga i u Njegovu veliku ljubav. Ako ste me vi osudili na smrt zato što volim Boga, ponosno ću žrtvovati svoj život za Njega“, napisala je u pismu.

U siječnju 2014. zatvorenica je poslala pismo papi Franji u kojem mu se zahvalila na molitvama i izjavila kako „živi samo zahvaljujući onima koji se mole za nju“. U listopadu 2014. godine Visoki sud u pakistanskom gradu Lahoreu potvrdio je smrtnu kaznu. Katolički čelnici u Pakistanu najavili su kako će slučaj nepravedno osuđene Asije Bibi dovesti pred Vrhovni sud Pakistana.

Peticije za njezino puštanje na slobodu

Internetska stranica Change.org organizirala je potpisivanje peticije za njezino oslobođenje, pa je internetsku peticiju potpisalo više od 200.000 američkih građana koji zahtijevaju od vlasti u svojoj zemlji da posreduju za njezino oslobođenje. Istovremeno je pola milijuna Britanaca potpisalo peticiju, koju je pokrenula studentica Emily Clarke, u kojoj od britanskih vlasti traže da interveniraju i spase pakistansku katolkinju od pogubljenja.

U travnju 2015. godine papa Franjo je na kraju opće audijencije pozdravio supruga i jednu kćer Asije Bibi koji su zahvaljujući financijskoj potpori organizacije CitizenGo doputovali iz Pakistana u Rim. “Molimo se i molite se da nam Bog pomogne”, potaknuo je Asijin muž, ističući ženinu čvrstu vjeru i dobro zdravlje. “Ona je čvrsta u vjeri, a umno je i psihički u redu. Ufa se u Boga i u molitvu”, kazao je tom prilikom Ashiq Masih.

Dugogodišnje iščekivanje konačne presude

U sljedećih tri godine pakistanski Vrhovni sud je u nekoliko navrata odgodio donošenje konačne presude i izvršenje smrtne kazne. Asia Bibi je cijelo vrijeme iz zatvora slala javne apele u kojima je poručivala kako nije počinila nikakvo kazneno djelo, nadala se oslobođenju i pozivala braću i sestre diljem svijeta na molitvu. „Uskoro ću, milošću Gospodinovom, ponovno biti među vama. Jedva čekam da opet osjetim sunce i hladnoću, da vidim otvoreno nebo, zvijezde i mjesec. Molim vas, molite se i dalje za mene, da se oslobodim ovoga mraka, tako ću moći biti s vama na svjetlu sunca“, poručila je u jednom pismu.

Pakistanske vlasti su prije dvije godine konačno odlučile preispitati zakon o blasfemiji. Odbor za ljudska prava pakistanskog Senata odlučio je zatražiti mišljenje pravnika i predstavnika vjerskih zajednica o tom zakonu. Nije se raspravljalo o mogućem ukidanju zakona ili njegovim promjenama, nego je fokus bio na njegovoj zloporabi i represiji protiv kršćana.

Prvi Božić s obitelji u zatvoru

Za Božić 2016. godine Asia Bibi prvi put se u zatvoru susrela sa svojom obitelji, odnosno suprugom i kćerima Aišom i Ešam. Prilikom posjete obitelj je zajedno čitala Evanđelje, pomolila se i proslavila Božić. Susret je trajao pola sata i bio je sniman.

Početkom listopada ove godine održano je posljednje ročište nakon kojega je predsjednik sudskog vijeća zatražio od medija da ne komentiraju i raspravljaju o predmetu dok sud ne objavi detaljno objašnjenje presude.

Konačnu odluku, prema kojoj je Asia Bibi oslobođena svih optužbi, donijelo je tročlano sudsko vijeće Vrhovnog suda koje je izjavilo kako „tužiteljstvo nije uspjelo dokazati slučaj izvan svake sumnje“ te da je slučaj bio temeljen na klimavim dokazima i da nisu bile poštovane propisane procedure.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net