„Vinogradi Banjolučke biskupije ponovno mole za pomoć. Kiša, koja već tri tjedna ometa početak berbe, iduća će tri dana predahnuti i potrebno je sve hitno pobrati, jer je kišna najava za drugi tjedan još gora! Traže se dragovoljci za sljedeća tri dana“, javlja nam đakon Ilija Kelić, voditelj ovog biskupijskog dobra.

Podsjetimo, krajem lipnja ove godine objavili smo njegov apel za hitnom radnom akcijom spašavanja biskupijskog vinograda koji se nalazi u župi Mahovljani nedaleko od Banje Luke.

Ilija Kelić, koji je vođenje ovog biskupijskog dobra preuzeo u travnju ove godine, poručio je tada da se s obveznim radovima u vinogradu kasni mjesec dana te da prijeti zaraza koja ga je mogla dokrajčiti.

Sada su potrebni berači koji bi kroz tri dana, koliko se očekuje da neće padati kiša, pobrali grožđe.

Voditelj Poljoprivredne zadruge “Podrumi Banjolučke biskupije”, đakon Ilija Kelić, za Bitno.net je napisao tekst o povijesti vinogradarstva i vinarstva u banjolučkom kraju, o važnoj ulozi trapista u razvoju vinogradarstva, ali i o uzrocima zbog kojih je vrijedan vinograd u Mahovljanima zapao u probleme.

Pozivamo sve naše čitatelje da podrže ovog budućeg svećenika u njegovim nastojanjima da spasi vrijedan vinograd!