Nakon što je postao prva osoba iz svoga mjesta koja je diplomirala na Oxfordu, Johnu Kanuu se nudila mogućnost nastaviti život u Engleskoj i biti daleko od svih tegoba života u jednoj od najsiromašnijih država: Sierra Leoneu.

Ipak, ovaj se Afrikanac odlučio vratiti u svoj rodni kraj i pomoći ljudima čiju zemlju, kako kaže, već godinama devastiraju oni koji od nje traže samo prirodna bogatstva ostavljajući lokalno stanovništvo u siromaštvu i (ne)milosti onih koji je eksploatiraju.

Kanuova želja bila je stvoriti samoodržive zajednice preko kojih bi njegovi sunarodnjaci mogli samostalno privređivati i živjeti neovisno i dostojanstveno. Inspiraciju za takav potez pronašao je u slavnom engleskom piscu i obraćeniku na katoličanstvo G. K. Chestertonu i njegovoj ideji distributizma, koja je utemeljena na principima Socijalnog nauka Katoličke Crkve. Umjesto “velike države” ili “velikog biznisa” distributizam favorizira ekonomske mehanizme poput manjih kooperativnih zajednica i obiteljskih poduzeća, odnosno usmjeren je na što veću neovisnost obitelji i pojedinca. Baš ono što je Sierra Leoneu trebalo.

Kako bi ostvario cilj pomaganja svojoj zemlji, Kanu je osnovao Sierra Leone Chesterton centar, preko kojega je uspio utemeljiti preko stotinu samoodrživih zajednica te učiniti znatan doprinos u obrazovanju djevojčica u mjestu u kojem njih čak 65 posto ne pohađa školu.

Kada su čuli za njegov podvig, članovi Hrvatskog čestertonijanskog kluba poželjeli su Kanua dovesti u Hrvatsku, kako bi bio gost na drugom ChestFest-u, budući da su u njemu vidjeli izvrstan primjer iz kojeg mnogi naši sunarodnjaci mogu učiti i nadahnuti se njegovim plodonosnim radom.

Ono što im stoji kao prepreka na putu dovođenja ovog iznimnog čovjeka jesu sredstva potrebna za kupovinu njegove karte i smještaja u Hrvatskoj. Kako bi riješili taj problem, hrvatski čestertonijanci odlučili su potražiti pomoć od ljudi koji bi bili volji uključiti se u inicijativu da Johna dovedu u Hrvatsku.

U tu svrhu snimljen je i intervju s Kanuom, kojeg vam ovdje donosimo, u kojem je ovaj Afrikanac predstavio rad svoga centra te objasnio zašto ima želju posjetiti Hrvatsku i podijeliti svoje iskustvo i znanja. Svi koji žele podržati njegov dolazak i donirati sredstva za to mogu to učiniti na ovoj poveznici.

(Kako bi se uključili titlovi na hrvatskom potrebno je kliknuti na ikonu u donjem desnom uglu videa.)

Ivo Džeba | Bitno.net