Prošlog je vikenda u Zagrebu prvi put organiziran ChestFest, festival posvećen engleskom književniku, novinaru i misliocu Gilbertu Keithu Chestertonu. Cilj festivala bilo je promicanje i aktualizacija Chestertonove misli u sadašnjem trenutku te povezivanje domaćih i stranih čestertonijanaca u prijateljskom ozračju. Iznikao iz redovitih druženja Chesterton kluba te nedavnog osnutka udruge Hrvatski čestertonijanski klub, festival je bio prirodan nastavak napora da se djelo ovog engleskog pisca proširi i među drugima.

U tom duhu, u petak, 11. svibnja, u Dvorani sv. Franje na Svetom Duhu, festival je otvoren recitalima i izvedbom skupine “Gilbert!” te nastupom klape “Arancini”, nakon čega je uslijedilo prigodno druženje. Glavni dio festivala, međunarodni kongres “Revolucija pravovjerja”, održan je u subotu, 12. svibnja na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti. Pred stotinjak gostiju iz čitave Hrvatske, nekoliko gostiju iz inozemstva i predstavnikom Britanskog veleposlanstva, g. Peterom Clementsom, pozdravne su govore uputili dekan fakulteta, prof. dr. sc. Ivan Koprek te Nikola Bolšec, predsjednik Hrvatskoga čestertonijanskog kluba. Nakon što je Ivo Džeba objasnio kako je došlo do širenja “Požara”, odnosno Chestertonova utjecaja u Hrvatskoj, izlaganje je održao povjesničar i publicist dr. sc. Robin Harris. Iako je našoj publici poznat po svojoj “Povijesti Dubrovnika” i knjizi “Stepinac: njegov život i vrijeme”, ovaj se put predstavio s temom “Chesterton i hrvatski duh”, objasnivši kako otkriti Chestertona u hrvatskom identitetu te zašto je Chesterton Hrvatima tako blizak.

Odvjetnik iz talijanske zajednice Tipi Loschi, Marco Sermarini, pojasnio je kako praktično živjeti Chestertonova načela i kako je oživotvoren distributizam na lijevoj obali Jadrana. Nakon njega, za govornicu je s prvim plenarnim izlaganjem stupio Dale Ahlquist, vjerojatno najpoznatiji svjetski čestertonijanac te urednik i voditelj EWTN-ove emisije “Apostol zdravog razuma”. Svojim izlaganjem “The Glorious Side of Social Decline” pokazao je kako i mračna razdoblja, poput ranog srednjeg vijeka, imaju svoje junake, koristeći primjer kralja Arthura. Nakon toga je predstavljeno najnovije izdanje Chestertonove knjige “Katolička Crkva i obraćenje”, objavljeno u suradnji nakladne kuće Verbum i Hrvatskog čestertonijanskog kluba.

Chesterton je bio poznat i kao biograf, premda je objavio samo dvije biografije: sv. Franje Asiškog i sv. Tome Akvinskog. Na temelju one druge, dr. sc. Anto Gavrić i mag. phil. Marina Novina pojasnili su sličnosti Nijemog vola i Apostola zdravog razuma, koje, kako su humoristično primijetili, uvelike nadilaze tjelesnu građu. Drugo plenarno izlaganje održala je dr. sc. Martine Emma Thompson sa Sveučilišta Roehampton na temu “G. K. Chesterton o buđenju”, u kojem se osvrnula na unutarnje putovanje čovjeka prema vlastitoj realizaciji. Uslijedilo je intrigantno izlaganje ruskog pjesnika Aleksandra Pravikova o “Chestertonu, ruskim pjesnicima i disidentima”, u kojem se moglo uroniti u suodnos Chestertonove poezije i ruske književnosti i kulture.

U posljednjem se dijelu Nikola Bolšec osvrnuo na važnost integralne ekologije, prirode i sela u kontekstu braka, očuvanja čovječnosti i osobnosti kod suvremenog čovjeka, dok je dr. sc. Vladimir Lončarević pokazao koliko je Chesterton bio prevođen i zastupljen u hrvatskim medijima u vrijeme Katoličke akcije te što su o njemu smatrali hrvatski pisci. Na kraju je kongresa prof. Zdravko Gavran pokazao u čemu je Chestertonova posebnost i privlačnost za nas danas. Specifičnost ovog kongresa bila je što se većina publike sastojala od studentske populacije i radničke mladeži, čime je on dodatno dobio na težini. Uz to, pokazuje i jedno svježe strujanje u hrvatskoj kulturi i među mladeži, koja cijeni Chestertonovu sposobnost dijalogiziranja s neistomišljenicima te hrabro preispitivanje dominantnih društvenih pozicija u potrazi za istinom.

ChestFest je završio u nedjelju, svečanom svetom misom u 11 sati u bazilici Srca Isusova na nakanu proglašenja blaženim Gilberta Keitha Chestertona i njegove supruge Frances. Svetu misu je predslavio prof. dr. sc. Dalibor Renić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, osvrnuvši se u homiliji na Chestertonove kreposti i misli koje su toliko aktualne za današnjeg čovjeka. Valja spomenuti i akademski zbor Palma, koji je za ovo misno slavlje pripremio prigodan izbor pjesama, među kojima je i uglazbljeni himan “O God of Earth and Altar” Gilberta Keitha Chestertona. Time je na najsvečaniji način zaključen ovaj trodnevni festival u čast tom engleskom divu. Preostaje vidjeti koliko će bogatstvo plodova ova inicijativa mladih hrvatskih čestertonijanaca donijeti u našoj zemlji, ali i inozemstvu – prvi među njima, drugi ChestFest, svi uzvanici očekuju već sljedeće godine.

Mihovil Katić | Bitno.net