Crkva Svete obitelji te župna kuća u gradu Derryju (Sjeverna Irska) oštećeni su nakon što su nepoznati počinitelji podmetnuli požar.

Napad se dogodio u petak navečer, iza 22 sata.

Nadzorne kamere pokazale su kako su za njega odgovorne dvije mlađe muške osobe, no policija još uvijek traga za njima, piše BBC.

Župnik, otac Paddy O’Kane, u vrijeme požara bio je u kućnoj posjeti bolesniku kad je vidio fotografiju župe u plamenu.

Isprva je mislio kako se radi o fotomontaži.

“Mislio sam da se zafrkavaju sa mnom”, izjavio je otac O’Kane, no potom je vidio dim iz smjera u kojem se nalazi crkva.

“Cijela zajednica se okupila. Doživio sam šok.”

“Ne razumijem što se događa u glavama ljudi da žele drugima nanositi štetu i zbog toga se dobro osjećaju. Više mi je žao njih. Mora biti nešto doista loše u njihovim životima kada čine ovakve stvari”, istaknuo je župnik.

Derry je drugi najveći grad u Sjevernoj Irskoj, a nalazi se u blizini granice s Irskom te ima katoličku većinu.

U prošlosti je, kako piše Crux, često bio mjesto sektaškog nasilja između republikanaca i unionista, tj. onih koji žele ujedinjenje s Irskom (pretežito katolici) te onih privrženih Londonu (pretežito protestanti).

Upravo je u Derryju prije mjesec dana ubijena novinarka Lyra McKee dok je pokušavala izvještavati o sukobu sjevernoirske policije i republikanaca u tom gradu.

McKee je ubijena metkom namijenjenom policajcima, upućenim iz oružja Nove IRA-a, frakcije Irske republikanske armije koja ne priznaje primirje između republikanaca i unionista koje u Sjevernoj Irskoj vlada od 1998. i tada potpisanog Sporazuma na Veliki petak.

Neki su upravo u ubojstvu novinarke vidjeli zlokobnu najavu novog vala sektaškog nasilja koje je Sjevernom Irskom vladalo u prošlom stoljeću.

Podsjećamo i kako je na uskrsno jutro vandalizirana katolička crkva Presvetog Srca u Ballyclareu, gradiću udaljenom oko 15 kilometara od Belfasta. Policija je nedugo nakon toga uhitila muškarca koji je po zidu crkve prolio kantu bijele boje.

I katolički i protestantski politički predstavnici osudili su nasilje i paljenje crkve u Derryju.

Tino Krvavica | Bitno.net