Nagrada Saharov je godišnja nagrada koju dodjeljuje Europski parlament u čast pojedincima ili organizacijama koji su posvetili svoje živote za obranu ljudskih prava i sloboda. Nazvana je po ruskom znanstveniku Andreju Saharovu, osnovana je u prosincu 1988.

Biskup Michaeel Najeeb Moussa je nominiran jer se 2014. godine istaknuo u svojim naporima u evakuaciji naroda, a imao je i važnu ulogu pri spašavanju čak 800 povijesnih manuskripta koje bi fundamentalisti zasigurno uništili.

Mons. Michaeel Najeeb Moussa je za Rome Reports izjavio kako ova nagrada predstavlja simbol. „To je poziv svima nama da nastojimo raditi u istom smjeru, kako bi čovječanstvo živjelo dostojanstveno“, dodaje.

Mosul je postao najkrvavije mjesto borbe protiv Islamske države. U Iraku je zbog rata prognano oko tri milijuna ljudi, a zemlja je pretrpjela i ogroman gubitak kulturne baštine.

Kandidati za ovogodišnju nagradu su, osim nadbiskupa Mousse, i demokratska oporba u Bjelorusiji, skupina ekoloških aktivista Guapinol te ekološka aktivistica iz Hondurasa Berta Caceres. Dobitnik nagrade bit će poznat 22. listopada, a ceremonija dodjele nagrade u Europskom parlamentu je predviđena za 16. prosinca.