Stojeći u vodi do bokova, jedan je katolički svećenik održao svetu misu koju će vjerojatno pamtiti čitav život.

Otac Mon R. Garcia III s Filipina, objavio je na svom Facebook profilu fotografije s “posljednje mise” u potopljenoj crkvi u naselju Sitio Pariahan koje se nalazi tridesetak kilometara od glavnog grada Manile.

Naselje je od 2011. i tropske oluje Mina u potpunosti potopljeno, a zbog agresivnog ispumpavanja podzemnih voda od 2003. tone četiri do pet centimetara godišnje. Situaciju je dodatno pogoršao tajfun Ambo koji je prošli tjedan pogodio područje, otežavši život za preostalih tridesetak obitelji koje žive u nastambama izgrađenima na bambusovim štapovima.

No, prema pisanju Daily Maila, i oni će biti premješteni zbog najavljene izgradnje novog aerodroma.

Faithful attend Mass in boats at a flooded church in the Philippines. A typhoon hit the country last week with heavy rain & wind causing floods and structural damage. The land where the church is will become part of a new airport, so this may be the last Mass celebrated there.

Objavljuje EWTN News Nightly u Utorak, 19. svibnja 2020.

“Spreman sam slaviti misu i bez ljudi. Ovo je posljednja misa koju možemo slaviti ovdje. Ubrzo napuštamo grad”, poručio je, prema pisanju Daily Maila, otac Garcia.

Misa je inače služena 9. svibnja u crkvi Svetog križa. Crkva je, kao i većina naselja, odavno poplavljena i napuštena, no dio inventara, poput kipova svetaca, ostao je netaknut.

Vjernici su misi prisustvovali sjedeći u barkama, glavnom prometnom sredstvu u naselju, a oni najhrabriji pridružili su se svećeniku te stajali u vodi.

*Pročitajte više: FOTO Premda potopljene, ove crkve i danas oduzimaju dah svima koji ih vide

Happy Fiesta Pariahan

09 May 2020

Objavljuje Mon R Garcia IIIPetak, 8. svibnja 2020.