Nakon što su pristaše sandinističkoga predsjednika Daniela Ortege u ponedjeljak napale katedralu u Managui i pretukle svećenika i redovnicu, napadi na katoličke crkve se nastavljaju. U četvrtak, 21. studenog, provladini simpatizeri su mačetama i metalnim šipkama napali vjernike u crkvi svetog Ivana Krstitelja u gradu Masayi.

Napad se dogodio kada se saznalo da svećenik otac Harving Padilla planira predvoditi procesiju do druge crkve u znak solidarnosti sa svećenikom i župljanima u susjednoj župi. Oni prosvjeduju glađu te tako zahtijevaju oslobađanje njihovih članova obitelji. Uvjereni su kako se oni nalaze u zatvoru kao politički zatvorenici, donosi Crux Now.

Otac Padilla je kasnije izjavio kako je masa Orteginih pristaša okružila crkvu dok se u njoj slavila sveta misa. Napadači su pokušali provaliti kroz vrata i razbili prozore, ali su im župljani blokirali ulaz crkvenim klupama. “Upali su s mačetama i cijevima, prebili su ministrante i jednu ženu, pa su nas okružili”, objasnio je svećenik.

Napadači su pretukli pedesetogodišnjeg muškarca, koji je pokušao spriječiti upad u crkvu, a zatim su ga predali policiji. Ovaj muškarac je tijekom napada stajao na straži te tako podržao vjernike, ali nije intervenirao.

U prosvjedima protiv Ortegine vlasti koji potresaju Nikaragvu od travnja protekle godine, živote je izgubilo oko 350 osoba, oko dvije tisuće ih je ranjeno, a deset ih je tisuća bilo prisiljeno na bijeg. Mjesna Crkva neprestano upozorava svjetsku javnost na kršenje ljudskih prava od strane Vlade.

https://www.youtube.com/watch?v=-kUoM2eJCyA

Rašeljka Zemunović | Bitno.net