Pristaše sandinističkoga predsjednika Daniela Ortege napale su 18. studenoga katedralu u Managui i pretukle katoličkoga svećenika Rodolfa Lopeza i redovnicu s. Arelysu Guzman, piše u online izdanju list „La Prensa”, prenosi agencija Kathpress.

Objavljen je i video u kojem više ljudi udara svećenika koji se pokušava braniti. U katedrali su 18. studenoga majke političkih zatvorenika iz redova oporbe počele prosvjedni štrajk glađu za njihovo oslobađanje, a Ortegine pristaše pokušali su ih u tome spriječiti i izvesti iz katedrale. Vrata crkve čuvale su sigurnosne snage koje, prema izjavi vikara Managuanske nadbiskupije za CNN, napadače koji su razbili brave nisu ni pokušale spriječiti. No, spriječili su zatim novinare da uđu u katedralu.

Nadbiskupija je u priopćenju pozvala Ortegu da odmah poduzme mjere koje jamče poštovanje katedrale i ostalih katoličkih crkava, a policiju da povuče snage koje sudjeluju u zastrašivanju.

Katedrala u Managui je okružena stotinama policajaca koji zatvorili sve pristupne puteve i onemogućuju ljudima ulaz u katedralu, ali čini se da su učinili iznimku za pristaše aktualnog predsjednika.

Prema pisanju Cruxa, nadbiskup Manague, kardinal Leopoldo Brenes, je prošle nedjelje rekao novinarima kako je papa Franjo zatražio od vlade Daniela Ortege i njegove supruge Rosario Murillo da oslobode više od 130 zatvorenika koje je vlada zatvorila od početka ustanka prošle godine.

“Saznao sam da je Sveti Otac zatražio od vlade da učini gestu dobre volje te posluša zahtjev majki političkih zatvorenika, te ih pusti na slobodu”, rekao je Brenes.

“Vjerujem da je ovaj zahtjev Svetog Oca bio upućen na vrlo privatan način. Nadam se da će glas Svetog Oca biti poslušan te da će majke dobiti svoju djecu nazad, posebice za Božić”, dodao je nadbiskup.

U prosvjedima protiv Ortegine vlasti koji potresaju Nikaragvu od travnja protekle godine, živote je izgubilo oko 350 osoba, na tisuće ih je ranjeno. Mjesna Crkva neprestano upozorava svjetsku javnost na kršenje ljudskih prava od strane Vlade.

IKA | BItno.net