Mnoge župe, svećenici i biskupi u Njemačkoj i Austriji posljednjih su tjedana pružili potporu pripadnicima LGBT zajednice nakon što je Vatikan objavio odluku protiv crkvenog blagoslova istospolnih parova.

Jedan takav oblik podrške bilo je i vješanje “duginih boja” na ‘”najstariju crkvu u Beču”, onu sv. Ruperta kojom upravljaju isusovci.

No prije nekoliko dana na crkvi je osvanula i druga “zastava”, točnije banner s porukom: “Bog ne može blagosloviti grijeh. Rim je progovorio, slučaj je zaključen”, napisana na engleskom i latinskom jeziku. Prvi dio poruke dolazi direktno iz Odgovora (lat. responsum) kojeg je sastavila Kongregacija za nauk vjere.

Kako pokazuje video objavljen u ponedjeljak na YouTubeu, skupina mladih katolika napravila je banner te ga tijekom noći stavila na zid crkve sv. Ruperta.

Predstavnici grupe koja sebe naziva Christus Vincit u razgovoru za njemačko izdanje CNA istaknuli su kako LGBT zastavu na crkvi smatraju “provokacijom”.

“S jedne strane htjeli smo pokazati da se takva provokacija neće jednostavno tolerirati u Beču”, poručili su iz grupe, dodajući kako se nadaju da bi njihov potez mogao potaknuti neke crkvene službenike da “ponovno razmisle”.

“Također, smatramo da naša akcija može kod drugih katolika probuditi hrabrost i nadu. Zapravo se nadamo da daljnje akcije neće biti potrebne, ali ako dođe do njih, namjera će biti ista, obrana katoličke vjere.”

Inače, kritike vatikanskog dokumenta izrazito su raširene među crkvenim strukturama i vjernicima u germanskom svijetu.

Navedimo samo primjer najvažnijeg čovjeka Crkve u Austriji, kardinala Christoph Schönborna, koji je u razgovoru za biskupijske novine Der Sonntag, poručio kako neće odbiti blagoslov istospolnim parovima unatoč odluci Kongregacije za nauk vjere.

“Ako zahtjev za blagoslovom nije show, tj. nije samo nekakva kulminacija izvanjskog rituala, ako je iskren te se doista radi o zahtjevu za Božjim blagoslovom životnog puta kojim, bez obzira na situaciju, dvoje ljudi pokušava hodati, neće im biti odbijen taj blagoslov.”

“Čak i ako im, kao svećenik ili biskup, moram reći: ‘Niste ostvarili puni ideal, ali je važno da svoj životni put temeljite na ljudskim vrlinama bez kojih nema uspješnog partnerstva.’ I to zaslužuje blagoslov. Je li, pak, ceremonija liturgijskog blagoslova ispravan način nešto je o čemu treba pažljivo razmisliti”, zaključio je bečki nadbiskup.