Austrijski kardinal Christoph Schönborn izjavio je kako neće odbiti blagoslov istospolnim parovima unatoč nedavnom Odgovoru Kongregacije za nauk vjere da crkveni blagoslov takvih zajednica “nije moguć.”

“Ako zahtjev za blagoslovom nije show, tj. nije samo nekakva kulminacija izvanjskog rituala, ako je iskren te se doista radi o zahtjevu za Božjim blagoslovom životnog puta kojim, bez obzira na situaciju, dvoje ljudi pokušava hodati, neće im biti odbijen taj blagoslov”, poručio je nadbiskup Beča u razgovoru za posljednji broj biskupijskih novina Der Sonntag.

“Čak i ako im, kao svećenik ili biskup, moram reći: ‘Niste ostvarili puni ideal, ali je važno da svoj životni put temeljite na ljudskim vrlinama bez kojih nema uspješnog partnerstva.’ I to zaslužuje blagoslov. Je li, pak, ceremonija liturgijskog blagoslova ispravan način nešto je o čemu treba pažljivo razmisliti”, dodao je.

Podsjećamo, Kongregacija za nauk vjere je 15. ožujka negativno odgovorila na pitanje (lat. dubia): “Može li Crkva udijeliti blagoslov zajednicama osoba istog spola?”

Prema obrazloženju odluke koju je odobrio papa Franjo “blagoslovi spadaju pod kategoriju sakramentala”, te je stoga potrebno da “ono što se blagoslivlja bude objektivno i pozitivno uređeno”, u skladu s Božjim planovima potpuno otkrivenima posredstvom Isusa Krista.

U tom smislu “nije dopušteno udijeliti blagoslov vezi ili partnerstvu, čak i stabilnom, koje uključuje seksualne aktivnosti izvan braka (tj. izvan nerazrješive zajednice muškarca i žene otvorene životu), kao što je slučaj kod istospolnih zajednica”.

Iz Kongregacije su također dodali bi to predstavljalo svojevrsnu “imitaciju” bračnog blagoslova koji se udjeljuje muškarcu i ženi u sklopu sakramenta ženidbe, a “ne postoje osnove da se homoseksualne unije na ikoji način smatraju sličnima ili udaljeno analognima Božjem planu za brak i obitelj”.

Kardinal Schönborn je pak poručio kako zabrinutost najvišeg vatikanskog tijela za doktrinarna pitanja – da se ne stvara dojam ulaska u sakramentalni brak – smatra “legitimnom”, no da je nezadovoljan tekstom Odgovora.

“Jedina poruka koja se proširila medijima diljem svijeta bila je ‘ne’ blagoslovu. To je povrijedilo mnoge ljude, koji kao da se osjećaju i pitaju: ‘Majko, zar za mene nemaš blagoslova? I ja sam tvoje dijete.'”

“Majka neće odbiti blagosloviti svog sina ili kćer, čak i ako prolaze kroz životne probleme. Naprotiv”, dodao je, istaknuvši da mnoge osobe koje osjećaju istospolnu privlačnost “žele Crkvu vidjeti kao majku”, a zbog ove se izjave osjećaju “odbačeno”.

U Odgovoru Kongregacije je pak istaknuto kako on ne isključuje mogućnost individualnog blagoslova osobe s homoseksualnim tendencijama koja “pokazuje volju živjeti u skladu s objavljenim Božjim planovima kako ih naučava Crkva”. Također, župnici i kršćanska zajednica pozvani su “prihvatiti s poštovanjem i osjetljivošću osobe s homoseksualnim tendencijama” te pronaći “ispravne načine, sukladne Crkvenom učenju”, kako im u punini navijestiti Radosnu vijest.

Inače, vatikanski tekst u skladu je s ranijim Crkvenim stajalištima izraženima u Katekizmu Katoličke Crkve gdje se u točkama 2357. i 2358. ističe da su “homoseksualni čini u sebi neuredni”, ali i da osobe s tim tendencijama “treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću”.

Kardinal Christoph Schönborn pet je godina služio kao tajnik komisije koja je sastavila nacrt Katekizma.