Američka hip-hop zvijezda Kaney West ne prestaje svojim albumom „Jesus is King“ uzburkavati duhove i izazivati žestoke reakcije, bilo afirmativne, bilo one suprotne.

Album se našao na vrhu ljestvica, kao i nekoliko prethodnih Westovih albuma, ali mediji koji su glazbenika dosad favorizirali priznaju njegovom novom uratku estetsku snagu, dok ga predvidljivo kritiziraju zbog „površnosti“ i „isključivosti“ (recenzija na prestižnoj stranici Pitchfork dobar je primjer toga). Naravno, još jedan prigovor jest da je West svoje obraćenje dobro unovčio.

Istodobno, Kanye nastavlja intrigirati javnost zanimljivim potezima.

Tako je objavljeno kako su on i njegov zbor s kojim redovito nastupa na svojim „nedjeljnim službama“ (Sunday Service) posjetili zatvor Harris County u Teksasu i tamo nastupili, pjevajući pjesme s “Jesus is King”.

Svijet su obišle slike iz videa na kojemu možemo vidjeti Westa kako predano i žestoko repa na pola metra od zatvorenika. Nije izgledao kao netko tko sve to radi zbog novca, kako to tvrde njegovi kritičari.

Koncert je bio tajni, organiziran na sam zahtjev glazbenika koji je pitao je li uprava zatvora zainteresirana za njegov koncert koji želi pokloniti zatvorenicima. Oni su odgovorili potvrdno nakon čega su počele priprave za koncert koji je sadržavao dva nastupa – jedan u muškome, drugi u ženskome odjelu zatvora.

Cijela priča podsjeća na legendarne nastupe Johnnyja Casha koje je održavao u nekoliko zatvora, a najpoznatiji je onaj u strogo čuvanom kompleksu Folsom koji je snimljen i kasnije objavljen na ploči.

Ideja je, naravno, nasljedovati Isusa i njegovu zapovijed milosrđa prema zatočenima iz Evanđelja po Mateju.

Katolička Crkva ima već odavno razvijen pastoral osoba lišenih slobode i često se događa da biskupi posjećuju zatočenike i slave mise u zatvorima, pa tako i u Hrvatskoj (primjerice, to redovito radi biskup sisački Vlado Košić).

Što se glazbenika tiče, i tu se možemo pohvaliti. Danas već rasformiran kršćanski punk bend Božje ovčice iz Koprivnice i Čehovca nastupao je po poljskim zatvorima, o čemu tekst možete pročitati OVDJE.

Pogledajte video prizora s nastupa na kojem je West rekao:

„Ovo nije koncert, nego misija“.

Goran Andrijanić | Bitno.net