Ova dvojica rođaka, 87-godišnji Morris Sana i 85-godišnji Simon Mairowitz, u djetinjstvu su bili najbolji prijatelji. Rođeni su u Rumunjskoj, a zadnji put su se vidjeli tijekom Drugoga svjetskog rata, kada su ih nacisti razdvojili.

Morris je vjerovao da je njegov rođak ubijen, a Simon je također smatrao da su nacisti likvidirali Morrisa. Good Morning America piše kako muškarci smatraju da su razdvojeni 1943. i 1944. godine.

Međutim, muškarci su se na čudesan način ipak ponovno sreli. Njihov susret se nikada ne bi dogodio da se Camela Ofer, kći Morrisa Sane, nije preko Facebooka spojila sa svojom rođakinjom Carol Ritter Elbas. Preko nje je doznala kako u Engleskoj žive ljudi koji su u rodu s obitelji Mairowitz.

Camela je do tada smatrala kako su Mairowitzi preminuli, jer su se nalazili na popisu žrtava holokausta, pa je bila presretna kada je doznala da su živi. Provedena su DNA testiranja koja su dokazala da je su dvije obitelji u rodu.

Ubrzo se doznalo da je Morris Sana tijekom Drugoga svjetskog rata s majkom i sestrom pobjegao od nacista (braća su mu ubijena), preko Italije i Francuske, te se odselio u Izrael. Simon Mairowitz je sa sestrom pobjegao u Englesku.

Kada su se dvojica rođaka napokon pronašla, došlo je vrijeme za njihov prvi susret. Sanina unuka Leetal Ofer na Facebooku je podijelila snimku njihova prvog susreta nakon 75 godina. “Ovo je jedna od najpotresnijih scena koju sam vidjela i želim je podijeliti s vama”, napisala je unuka Leetal.

This is one of the most moving things I’ve ever seen and I’d love to share it with you.

My mom recently found some of her long lost cousins on Facebook. To make a long story short…

My grandfather couldn’t find his cousin and best friend after the Holocaust and was sure that he was killed at the concentration camps. He hasn’t seen or heard from his cousin in 75 years. We were able to arrange for the cousins to meet today.

The war tore so many families apart and to bring them together in Israel is so magical.

Objavljuje Leetal Ofer u Subota, 21. rujna 2019.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net