I dok u Hrvatskoj predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak namjerava zatražiti da se “klerikalni dušobrižnici” odnosno molitelji iz inicijative 40 dana za život udalje najmanje 150 metara od zdravstvenih ustanova kako “uvredljivim i prijetećim porukama” ne bi uznemiravali žene, Ministarstvo unutarnjih poslova Velike Britanije, kolijevke moderne demokracije, odbilo je upravo ovakav zahtjev britanskih liberalnih demokrata i laburista koji su svoju borbu protiv “agresivnih molitelja” započeli u zapadnolondonskom okrugu Ealingu.

U izjavi od 13. rujna, ministar unutarnjih poslova Sajid Javid kazao je kako su gotovo sva okupljanja ispred klinika bila mirna, te da su pojedini primjeri uznemiravanja koje su zagovornici zabrane istaknuli u svojem prijedlogu rijetke iznimke. Javid je naglasio kako se molitve održavaju ispred samo 36 bolnica ili klinika na području Engleske i Walesa od ukupno 363 u kojima se obavlja pobačaj, te da bi zabrana okupljanja zbog pojedinih ispada bila “neproporcionalan odgovor”.

Laburistica i ministrica unutarnjih poslova u sjeni Diane Abbott ovakvu je odluku proglasila “odvratnim propustom u zaštiti ženinih prava na njihova tijela” i “zelenim svjetlom za uznemiravanje i zlostavljanje žena”, očito razočarana što primjer okruga Ealinga čije je “sigurne zone” podržao Visoki sud Engleske i Walesa, nije zaživio na nacionalnoj razini.

Ministar Javid dodao je kako u postojećem zakonodavstvu postoji dostatna zaštita od uznemiravanja na javnim mjestima, te kako policija ima pravo reagirati u slučajevima kršenja ovih zakona, ali da je uz zaštitu od uznemiravanja nužno zaštititi i slobodu govora i izražavanja.

“Ova zemlja ima dugu tradiciju slobode građanskog okupljanja i izražavanja stavova i to je nešto na što imamo pravo biti ponosni”, kazao je Javid.

Odluku Ministarstva s oduševljenjem su pozdravile majke iz pro-life udruge “Budi ovdje za mene” kojima su upravo molitelji ispred klinika pružili neprocjenjivu pomoć i podršku zbog koje su odustale od pobačaja i rodile svoju djecu.

“Ova pozorno donesena odluka predstavlja zdrav razum na koji smo se od početka pozivale. Ona potvrđuje Javidovu predanost temeljnim građanskim slobodama i osigurava ženama toliko potrebnu pomoć i podršku, te jamči da se ljude koji ju pružaju neće kriminalizirati”, rekla je glasnogovornica spomenute  udruge Elizabeth Howard.

Spomenimo kako su u okviru prošlogodišnje molitvene kampanje u engleskim gradivima brojne majke iznijele svoje potresne životne priče, te naglasile kako im je susret s moliteljima promijenio život.

“Doista je vrlo uznemirujuće znati da postoje ljudi koji se svim silama trude onemogućiti potporu kakvu sam i ja dobila ispred klinike za pobačaje”, komentirala je Jaceline, majka koja se zahvaljujući moliteljima predomislila, te odlučila roditi svoju kćer.

Na koncu podsjećamo kako je 26. rujna i kod nas započela još jedna kampanja Inicijative “40 dana za život” koja će u 29 hrvatskih gradova, na 31 mjestu bdjenja pod nebeskom zaštitom sv. Leopolda Bogdana Mandića okupiti brojne molitelje.

Ovu kampanju obilježit će tema o postabortivnom sindromu, a glavni citat koji će pratiti ove blagoslovljene dane bit će “Njegove nas rane iscijeliše.” (Iz 53, 5).

I premda se kod nas vrlo snažno čuju glasovi liberalnih zagovornika zabrana, poput čelnika stranke Pametno, koji u svojim istupima zagovaraju kulturu smrti i zahtijevaju zabranu molitvenih okupljanja, vjerujemo i nadamo se kako ćemo takvih zabrana ipak biti pošteđeni, budući da su plodovi molitvene budući da su plodovi molitvene kampanje “40 dana za život” koja se u Hrvatskoj održava već devetu godinu, neprocjenjivi.

Više o Kampanji 40 dana za život možete pronaći na njihovoj mrežnoj i Facebook stranici.

Uskoro će biti održana i premijera dokumentarnog filma o inicijativi o čemu više možete pročitati OVDJE.

Razgovor s Robertom Colquhuonom, međunarodnim koordinatorom inicijative koji ju je započeo upravo u Velikoj Britaniji pročitajte OVDJE.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net