Anna Milazzo 74-godišnjakinja iz Firence planirala je otići u Švicarsku kako bi se podvrgnula eutanaziji, no promijenila je svoju odluku nakon što ju je nazvao nadbiskup Bologne kardinal Matteo Maria Zuppi i pružio joj ohrabrenje.

Kako prenosi Aleteia pozivajući se na talijanski La Nazione, Milazzi pati od postoperativne tetraplegije. Od 2018. godine prikovana je uz krevet, a o njezinim potrebama brinu 80-godišnji suprug Paolo i jedna medicinska sestra.

Kada su njezine potrebe postale veće od skrbi koju je mogla dobiti, što je posebno došlo do izražaja tijekom pandemije, odlučila se podvrgnuti eutanaziji. Budući da postupak nije legalan u Italiji, planirala je otići u Švicarsku.

Za njezinu je priču znao vlč. Massimo Ruggiani, župnik župe Terezije od Djeteta Isusa u Bologni i biskupijski vikar koji se sastao s gospođom Milazzi, a odlučio je uključiti i nadbiskupa koji ju je iznenadio pozivom.

“Nadbiskup Zuppi mi je rekao: ‘Želim te vidjeti. Ne mogu sada otići u Firencu, ali ću doći. Vlč. Massimo mi je pričao o Vama pa sam Vas u međuvremenu htio pozdraviti i reći Vam da molim za Vas”, ispričala je Milazzi o nenadanom pozivu.

Rekla je kako ju je kardinalova gesta dotaknula jer nikada nije mogla zamisliti da je nadbiskup “zainteresiran za bolesne i nepokretne”.

“Vrlo sam mu zahvalna. Već sam se čula s vlč. Massimom koji je obećao da će razgovarati s gradonačelnikom Nardellom o mogućnostima dodatne skrbi za osobe s invaliditetom”, rekla je Milazzi dodavši: “Ne vodim ovu bitku samo za sebe, nego za sve osobe s invaliditetom.”

Prema pisanju La Nazionea ova priča potaknula je raspravu o kvaliteti života osoba s teškim invaliditetom u koju je kardinal Zuppi još otprije uključen.

Naime, godine 2017. talijanski glazbenik DJ Fabo podvrgnuo se eutanaziju u Švicarskoj nakon što je posljednje tri godine života bio nepokretan. Kardinal Zuppi za talijanske je medije govorio o važnosti poštivanja ljudskog života u svakoj situaciji i potrebi brige za pomoć osobama u svim njihovim potrebama.

Slučaj gospođe Milazzi odvija se trenutku dok u Italiji traje rasprava o legalizaciji eutanazije. Ustavni sud je u veljači odbio referendum o legalizaciji potpomognutog samoubojstva za kojeg je skupljeno 1,2 milijuna potpisa, no zakon o legalizaciji eutanazije trebao bi se uskoro naći pred talijanskim Senatom nakon što je prošao glasanje u Donjem domu talijanskog parlamenta.