Međunarodno udruženje vrhovnih poglavara (UISG) početkom ove godine osnovalo je trogodišnju komisiju za proučavanje kako jedna od pošasti suvremenog doba utječe na redovnice. Riječ je o burnoutu (izgaranju), uzrokovanom prekomjernim stresom zbog radnih zadaća, prenosi La Croix.

Inicijativa je predstavljena u mjesečnom podlistu vatikanskog L’Osservatore Romana koji nosi naziv Donne, Chiesa, Mondo. U tekstu posvećenom ovoj temi istaknuto je kako su upravo stres i burnout glavni razlozi zašto mnoge žene napuštaju redovništvo.

Problemu se posvetio i papa Franjo koji je u Rimu otvorio kuću namijenjenu prihvatu i pomaganju bivšim redovnicama.

“One su toliko posvećene svome poslanju da ponekad zanemare osobne potrebe poput spavanja ili čak jedenja i rekreacije”, komentirala je psihoterapeutkinja Anne-Marie Saunal.

“Imaju iznimno visok pa čak i nedostižan ideal, rade za Krista, slijede ga cijelim svojim bićem, i kada to više ne uspijevaju postići, počnu preispitivati svoju vjeru”, dodala je.

Na temelju izrečenog postavlja se pitanje jesu li redovnice podložnije prekomjernom stresu od drugih. Čini se da je odgovor negativan budući da u normalnim okolnostima duhovno vodstvo pomaže nositi se s ljudskim slabostima, ali ne uvijek.

“Božji poziv može biti zakopan ispod agende. “Činjenje” može učiniti da zaboravimo razlog zašto slijedimo Krista”, ispričala je jedna apostolska sestra dodavši kako “život u redovničkoj zajednici nije primarno vezan za ‘činjenje’, nego za boravljenje s Bogom”.

Predsjednica Konferencije redovnika i redovnica Francuske, sestra Véronique Margron, ipak ublažava zabrinutosti ističući kako sestre u Francuskoj žive u blažim uvjetima “od mnogih ljudi koji imaju djecu i često su iscrpljeni radom ili proživljavaju nesigurnost”.

Ipak, upozorava da ono što pogađa sestre, koje dobrim dijelom dolaze iz inozemstva, nije uvijek prekomjerni stres nego zlouporaba moći: “Kada [sestra] mora izvršavati mnoštvo zadaća u domaćinstvu, održavati kuću, biti neprekidno prisutna, te kada više nema vremena za odmor ili zdrav život u zajednici, je li to burnout ili posljedica zlouporabe moći?” zapitala je.

Kao zaključak sestra Margron je istaknula da poglavarice moraju osigurati da životni uvjeti sestara budu u skladu s njihovim pozivom i ljudskim pravima.

“Moraju također uvijek imati na umu da je prva stvar koja čini život redovnice čitanje Riječi, molitva i život u zajednici”, zaključila je.

Ivo Džeba | Bitno.net