Katolici u Indiji s radošću su dočekali vijest da je Vatikan odobrio početak procesa beatifikacije za 35 katoličkih mučenika koji su ubijeni u progonu kršćana koji se dogodio 2008. godine u istočnoj indiskoj državi Odisha, prenosi CNA.

Crkva u Indiji u srijedu je obznanila “nihil obstat” vatikanskog Dikasterija za kauze svetaca “za pokretanje beatifikacijskog procesa za slugu Božjeg Kantheswara Digala i drugove mučenike iz Kandhamala” priopćio je nadbiskup Leopoldo Girelli, apostolski nuncij u Indiji.

“Sretni smo i oduševljeni viješću. Povijesno je imati 35 naših mučenika na putu prema vatikanskom priznanju”, rekao je 26. listopada za CNA nadbiskup John Barwa iz nadbiskupije Cuttack-Bhubaneswar, u kojoj se nalazi Kandhamal.

Barwa je također najavio da će se nadbiskupijsko vijeće uskoro sastati kako bi se odredili planovi dinamike procesa koji će biti prilično zahtjevan budući da će obuhvaćati 35 ljudi.

Kandhamala je 2008. godine postala poprište jednog od najgorih izljeva antikršćanskog nasilja u novijoj povijesti, koje se dogodilo nakon sumnjivog ubojstva hinduističkog redovnika Swamija Laxmanananda Saraswatija.

Hinduistički nacionalisti požurili su za ubojstvo optužiti lokalne kršćane te pozvali na osvetu. Nacionalističke jedinice zabranile su kršćanstvo u Kandhamali te naredili kršćanima da uđu u hinduističke hramove i odreknu se vjere u Krista. Oni koji su to odbili učiniti su zapaljeni, živi zakopani i isječeni na komade.

U masakru je ubijeno oko 100 kršćana te opljačkano preko 300 crkava i 6000 domova.

Vlč. Purushottam Nayak koji je sastavio dosje o mučenicima kaže kako je posjetio domove svakoga od njih te pripremio listu od 105 imena.

“Među njima je bilo samo 36 katolika, a vatikanski dikasterij odobrio je proces beatifikacije za njih 35. Među njima je 14 onih koji su ubijeni na licu mjesta, dok su drugi preminuli od ozljeda”, kazao je vlč. Nayak.

Vatikanski nihil obstat spomenuo je ime samo jedne žrtve. Riječ je o laiku Kantheswaru Digalu koji je služio kao katehist. On je bio jedan od onih koji je odbio sudjelovati na “obraćeničnkom okupljanju”, na kojem su kršćani prisiljavani da pale Biblije i to tjedan dana prije nego što se Saraswatijevo ubojstvo uopće dogodilo.

Među ubijenima je i vlč. Bernard Digal koji je nakon izbijanja nasilja pokušao prevesti jednog starijeg svećenika na sigurno. Nasilnici su dohvatili i premlatili vlč. Digala koji je nakon dva mjeseca podlegao ozljedama.