„Osjećamo rastuću prijetnju progona kršćana iz Svete Zemlje“, piše u zajedničkom pozivu 17 kršćanskih organizacija u Jeruzalemu. Pozivaju vođe svojih zajednica i vjernike na jedinstvo i suradnju, a od međunarodnih predstavnika zahtijevaju više angažmana u zaštiti vjerskih sloboda u Svetoj Zemlji.

Potpisnici, među kojima je i apostolsko predstavništvo, smatraju da učestali napadi na kršćanska mjesta i vjernike predstavljaju učestali obrazac koji navodi na zaključak „da postoji svjesna izraelska politika koja cilja na našu povijesnu nazočnost, institucije, rituale i duhovne simbole“.

Izrael, piše u poruci, pojačano vrši pritisak na slobodno ispovijedanje vjere, primjerice restriktivnim mjerama protiv nežidovskih vjerskih svečanosti, kao i odugovlačenjem istraga napada na kršćansku i muslimansku imovinu.

Osim toga, potpisnici tvrde kako Izrael namjerava preoblikovati grad Jeruzalem i njegov identitet tako što isključuje nežidovsko domicilno pučanstvo i ignorira njegova prava, primjerice preuzimanjem nežidovskih četvrti.

Odgovor kršćanskih zajednica i vjernika mora biti u znaku „jedinstva, otpornosti, postojanosti i vjere“, poručuju potpisnici izjave. Pozivaju i „palestinsku i arapsku braću s različitom identitetskom pozadinom“ da se zauzmu za zaštitu kulturnih simbola Istočnog Jeruzalema i slobode vjeroispovijesti.

Izjava sadrži i poziv armenskom apostolskom patrijarhu Nurhanu Manougianu, koji je izložen kritici zbog posla s nekretninama koji bi mogao dovesti do dramatičnih promjena u armenskoj četvrti u starom gradu. „Gubitak dijela armenske četvrti s njezinom stoljetnom povijesti mogao bi biti znak upozorenja za ukupnu kršćansku nazočnost u gradu“, piše u izjavi, u kojoj se traži poništenje prodaje nekretnina.

Pozivajući međunarodnu zajednicu i crkvene zajednice na angažman za kršćansku nazočnost u Svetoj Zemlji, potpisnici traže od izraelskih vlasti da ispune svoju dužnost kao okupacijska sila i zaštiti kršćane. „Mi smo čvrsti dio kulturnog tkiva Jeruzalema i čvrsto smo odlučni ostati ukorijenjeni u našoj zemlji“, poručuju potpisnici, a prenosi KNA.