Harold Robert Perry rođen je u mjestu Lake Charles, u američkoj državi Louisiani, 1916. godine kao najstariji sin u obitelji sa šestero djece. Njegov otac Frank Perry bio je radnik u mlinu za rižu, a majka Josephine kuharica. Djeca su odgojeni kao katolici, a roditelji su ih učili toleranciji, unatoč rasizmu od strane bijele populacije, donosi Aleteia.

Harold je još kao mali dječak osjetio svećenički poziv, a u sjemenište Družbe Božanske Riječi u Mississippiju ušao je s 13 godina. Formaciju je nastavio u nekoliko američki saveznih država. Za svećenika je, kao šesti po redu afroamerički svećenik u SAD-u, zaređen 1944. godine.

Prve godine svećenstva proveo je služeći u nekoliko župa u Louisiani, Mississippiju i Arkansasu. U tom razdoblju se uključio u Pokret za građanska prava. Kao istaknuti član Pokreta otac Perry je 1963. godine pozvan u Bijelu kuću na razgovor s predsjednikom Kennedyjem o mirnoj desegregaciji. U to je vrijeme bio imenovan za provincijalnog poglavara Društva Božanske Riječi, a 1964. godine je postao prvi afroamerički svećenik koji je održao uvodnu molitvu u Kongresu.

U rujnu 1965. godine otputovao je u Rim kako bi sudjelovao na biskupskom ređenju oca Carlosa Lewisa iz Paname koji je također bio crne rase. U Rimu je bio obaviješten kako će ga papa Pavao VI. imenovati za pomoćnog biskupa u New Orleansu. Afroamerička zajednica u SAD-u bila je oduševljena njegovim imenovanjem, a primao je i brojne čestitke uglednih političara, kao što je bio predsjednik Lyndon Johnson.

Apostolski delegat u SAD-u, nadbiskup Egidio Vagnozzi, na ređenju je rekao: „Ređenje biskupa Perryja nije čast koja je dodijeljena crnačkoj rasi koliko je to doprinos afroameričkog naroda Katoličkoj Crkvi.“

Otac Perry je 1966. godine imenovan biskupom. Njegovo ređenje je bilo popraćeno prosvjedom ispred katedrale. Jedan prosvjednik je vikao: „Ovo je još jedan razlog zbog kojega će Bog uništiti Vatikan!“ Biskup Perry je u trenutku kada su njegovi Afroamerikanci dobili pravo glasa rekao novinaru časopisa Ebony: „Moje ređenje je stvar vjerske službe, a ne građanskih prava. Vjerska služba mi je na prvom mjestu… Osjećam kako moj najveći doprinos u podizanju dostojanstva mojeg naroda jest da budem dobar biskup i da im služim svim svojim snagama.“

Biskup Robert Perry preminuo je 17. srpnja 1991. u dobi od 74 godine. U povijest je ušao kao prvi Afroamerikanac koji je u 20. stoljeću u Americi služio kao biskup. Međutim, prvi biskup u SAD-u koji je imao djelomično afričko podrijetlo bio je biskup James Healy (1830. – 1900.), čiji je otac bio irski imigrant, a majka mješovite rase, ali njega se tijekom života doživljavalo kao bijelog irskog Amerikanca.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net