„Bio sam vrlo divlje dijete, a u petom i šestom razredu suspendiran sam iz škole. Jedino što sam napisao na prijemnom ispitu za srednju školu bilo je ime i prezime“, prepričava Noel u razgovoru za Echo Live.

Vrlo brzo počeo je tonuti u ovisnost o alkoholu, a potom je ušao i u svijet droge i kocke. Sjeća se kako je umjesto da je na misi, otišao popio svoj prvi gutljaj alkohola. Počeo se, kaže, družiti sa starijom ekipom i tada su počeli problemi.

Borba s alkoholom trajala je godinama i odvela ga, prema njegovim riječima, na „mračna mjesta, od kojih su neka toliko mračna da ih ne želi ni spominjati“.

Konačno, odlučio je otići k sestrama Svete Helene u Corku koje djeluju pod družbom Misionarki ljubavi, te pomažu ovisnicima.

„Došao sam jednog ponedjeljka, sa stvarima u koferu. Obično nikoga nisu primali ponedjeljkom, no sestra je znala da se više neću vratiti ako tada odem. Odvela me u moju sobu, s krevetom kraj prozora. Tih sam dana bio toliko loše, da ni krevet nisam mogao složiti. Toliko problema u mojem životu trebalo je razriješiti“, kaže Noel, prisjećajući se prvih dana života u samostanu.

Uz različite obveze i dužnosti, život u samostanu imao je i puno zabavnih trenutaka, a majčinska briga sestara učinila je da se osjeća kao kod svoje kuće. Jednoga dana sestre su ga upozorile kako više ne smije stavljati tetovaže – tj. barem ne na vidljivim mjestima, prisjeća se uz smijeh.

„Sestre su spasile moj život, ali i živote mnogih prije mene. Nakon svih centara za rehabilitaciju, časne sestre bile su one koje su riješile moj problem“. One su mu „pomogle da zavoli sama sebe i druge“, a to je bio osjećaj koji nikada prije nije doživio.

Samostan je napustio u veljači, nakon godinu dana rehabilitacije, a obitelj koju je zbog alkoholizma izgubio, ponovno ga je primila u svoj život. No na sestre nije zaboravio. Svoje slobodno vrijeme Noel provodi volontirajući u pučkoj kuhinji Cork Penny Dinners, održavajući tako vezu sa sestrama koje su mu promijenile život i pomažući onima koji se nalaze u situaciji poput njegove i svjedočeći kako je oslobođenje od ovisnosti moguće.

„Često odlazim k njima i razgovaram o svojem životu. Pitaju me kako živim, a ja nastojim živjeti dobro jer ih ne želim razočarati“, kaže Noel, te dodaje:

„Vjerujem kako  Bog djeluje po drugim ljudima i kako je zasigurno po drugima pomogao i meni.“

Miodrag Vojvodić | Bitno.net