Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR) pozvao je nikaragvansku diktaturu da oslobodi biskupa Rolanda Álvareza i druge političke zatvorenike, prenosi CNA.

Diktatura Daniela Ortege u Nikaragvi osudila je 10. veljače biskupa Matagalpe na 26 godina i četiri mjeseca zatvora pod nekoliko optužbi među kojima je i ona da je kovao „urotu s ciljem potkopavanja nacionalnog integriteta i za širenje lažnih vijesti putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija na štetu nikaragvanske države i društva“.

Presuda protiv Álvareza izrečena je samo dan nakon što je režim deportirao 222 politička zatvorenika u SAD. Prognanicima i biskupu oduzeto je državljanstvo Nikaragve na temelju zakona donesenog 9. veljače.

Álvarez se odbio ukrcati u zrakoplov koji bi ga odveo na slobodu zajedno s ostalih 222 svećenika, bogoslova, politička protivnika ili kritičara režima.

Zbog svog odbijanja da se pokori nalogu Prizivnog suda u Managui o deportaciji, Álvarez je proglašen krivim i za nepoštovanjem vlasti, što mu je dodatno povećalo kaznu.

“Pozivamo državu Nikaragvu da bezuvjetno oslobodi 37 osoba koje su još uvijek proizvoljno lišene slobode, uključujući biskupa Álvareza, čije zdravstveno stanje nije poznato,” navodi OHCHR u najnovijem izvješću o situaciji u Nikaragvi od 3. ožujka.

Agencija UN-a također je pozvala režim Daniela Ortege da “vrati državljanstvo i druga građanska, politička, socijalna i ekonomska prava za više od 300 osoba pogođenih nedavnim odlukama”.

U izvješću su također navedena i različita kršenjima ljudskih prava u suđenjima pokrenutim između siječnja i veljače protiv ljudi “proizvoljno pritvorenih od kolovoza 2022.”, a zabilježena je i „primjena kazni koje nisu predviđene Kaznenim zakonom Nikaragve, čak i retroaktivno na one koji su osuđeni prošle godine“.

Osim spomenutog, OHCHR je zabilježio da je nikaragvanska diktatura “poništila pravnu osobnost 40 organizacija civilnog društva — ukupno više od 3200 od 2018. — i oduzela objekte dviju drugih organizacija, koje sada koristi država”.

Biskupa Álvareza spomenuo se i papa Franjo tijekom Angelusa održanog 13. veljače.

“Vijesti koje dolaze iz Nikaragve vrlo su me ožalostile i moramo ovdje sa zabrinutošću spomenuti meni jakog dragog biskupa Matagaple, mons. Ronalda Álvareza, koji je osuđen na 26 godina zatvora, ali i ostale osobe koje su deportirane u Sjedinjene Američke Države. Molim za njih i za sve one koji pate u toj dragoj zemlji i molim vas da ih se sjetite u svojim molitvama”, kazao je Sveti Otac.