Ulični propovjednik koji je ove veljače uhićen za vrijeme propovijedanja na ulicama Londona dobio je novčanu odštetu zbog nezakonitog postupanja policije prema njemu.

Na snimkama koje je zabilježio jedan prolaznik, Oluwoleu Ilesanmiju prišla su dvojica policajaca te zatražila od njega da se udalji s mjesta s kojega se obraćao prolaznicima. Budući da je on to odbio kazavši: “Neću otići zato što im trebam reći istinu”, propovjedniku su policajci oteli Bibliju, stavili lisice na ruke i priveli ga.

Nakon što je, potaknuta ovim događajem, britanska pravna organizacija Christian Concern pokrenula peticiju upućenu Ministarstvu unutarnjih poslova kako bi zaštitila Oluwoleua i druge ulične propovjednike, londonska policija je priznala svoju pogrešku te isplatila nepravedno uhićenom propovjedniku 2500 funti.

“Drago mi je da je policija priznala da nije bilo ispravno uhititi me zbog propovijedanja iz Biblije”, rekao je Oluwoleua komentirajući vijesti o dobivenoj odšteti. “Bilo je traumatično biti uhićen i odveden miljama daleko od svog doma. Ali Bog je uvijek bio uz mene i iako su me ostavili na mjestu koje nisam poznavao, bio sam odlučan vratiit se u Southgate kako bih ponovno propovijedao evanđelje.”

Ilesanmi je dodao i kako je stanje u Ujedinjenom Kraljevstvu danas znatno drugačije u odnosu na vrijeme kada je tek stigao iz Nigerije. “Bila je to slobodna kršćanska zemlja”, rekao je dodavši kako se danas propovjednike poput njega “zatvara zato što govore istinu”.

“Kršćani i sloboda govora moraju biti zaštićeni, posebice od strane vlade i policije. Nadam se da će priznanje pogreške voditi do toga da će i drugi kršćani biti zaštićeni te da će policija dobiti bolji uvid u to što znači zakonito propovijedati Riječ Božju na ulicama”, rekao je.

Osnivačica Christian Concerna, Andrea Williams, izjavila je kako su “policajci brzi kada treba ušutkati propovjednike na prvu sugestiju da je netko od prolaznika uvrijeđen”, dodavši da se to mora promijeniti ako Ujedinjeno Kraljevstvo želi ostati slobodno i demokratsko društvo.

Williams je istaknula i kako sada želi vidjeti “konkretne poteze od strane vladajućih, policije i gradonačelnika Londona, te garancije da će kršćanski ulični propovjednici biti slobodni propovijedati evanđelje u skladu sa zakonom, bez straha od progona”.

Ivo Džeba | Bitno.net