Na društvenim se mrežama prije nekoliko dana pojavio video uhićenja uličnog propovjednika u Engleskoj kojeg je dosad pogledalo više od dva milijuna ljudi.

Video počinje raspravom između propovjednika i policajca koji je došao kako bi ga uklonio s javnog prostora. Tijekom rasprave propovjednik govori policajcu: „Predajte svoj život Isusu Kristu“, a na policajčevo pitanje što ovdje radi, odgovara da „propovijeda“.

„Tražit ću od vas da odete odavde“, nastavlja policajac, uz prijetnju da će ga uhititi zbog remećenja javnog reda i mira.

“Neću otići zato što im trebam reći istinu. Zato što je Isus jedini put i istina – zato što je Isus jedini put, istina i život”, odvraća propovjednik na što mu policajac odgovora kako to „nitko ne želi slušati”.

„Ne želite to slušati? Slušat ćete to kada umrete“, kaže propovjednik nakon čega ga policajac hvata za ruke i stavlja mu lisice, dok mu drugi policajac otima Bibliju iz ruku.

Propovjednik u tom trenutku počinje govoriti: „Nemojte mi uzimati Bibliju“, a jedan od policajaca odvraća: „Trebao si misliti na to prije nego si bio rasističan.“

Iako je nejasno što je točno uzrokovalo intervenciju policajaca, korisnik Twittera koji je objavio video rekao je kako je propovjednik optužen za ‘islamofobiju’. Navodno je prije samog incidenta s policajcima uhićeni muškarac ušao u raspravu s muslimanom koji je u prepirci pogrdno govorio o Bibliji te prijetio fizičkim nasiljem.

“Bio sam tamo i mogu reći da je čovjek propovijedao i nije učinio ništa pogrešno ili neprijateljski prema čovjeku kraj sebe”, dodao je korisnik koji je stavio video na Twitter te se zapitao “otkad je propovijedanje protuzakonito”.

Slučaj je komentirao i vlč. Gavin Ashenden, svećenik Engleske Crkve i bivši kapelan kraljice Elizabete, pozvavši nadbiskupa Canterburyja da “protestira u korist siromašnog i marginaliziranog uličnog propovjednika koji se našao u rukama policajaca koji niti znaju niti primjenjuju zakon”.

Ivo Džeba | Bitno.net