Ukrajinska pravoslavna crkva odvojila se od Moskovske patrijaršije i proglasila potpunu neovisnost.

Odluka je to koju je donio Sabor Ukrajinske pravoslavne Crkve održan 27. svibnja 2022. u Kijevu.

U 10 točaka u kojima su predstavljeni zaključci Sabora iznesena je osuda ratu kao kršenju Božje zapovijedi „Ne ubij!“, pozvano na nastavak pregovaračkog procesa kako bi se zaustavilo krvoproliće, ali i izraženo „neslaganje sa stavom Patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila glede rata u Ukrajini“.

Najznačajnija od točaka je četvrta u kojoj je izneseno kako je Sabor u Ustav o upravi Ukrajinske pravoslavne Crkve usvojio dopune „koje svjedoče o potpunoj neovisnosti i samostalnosti Ukrajinske pravoslavne Crkve“.

Nezadovoljstvo načinom na koji se moskovski patrijarh Kiril postavio prema ruskoj agresiji odavno je prisutno među svećenicima i biskupima Ukrajinske pravoslavne Crkve.

Tako je već ranije 15 biskupija službeno prestalo spominjati Kirila u molitvama, dok su mnogi drugi biskupi dali prešutno odobrenje svojim svećenicima da ne spominju Kirila u liturgiji.

Isto tako, više od 300 svećenika Ukrajinske pravoslavne Crkve potpisalo je peticiju Vijeću primasa drevnih istočnih crkava sa zahtjevom da se moskovskog patrijarha Kirila izvede pred sud.