Više od 300 svećenika Ukrajinske pravoslavne Crkve potpisalo je peticiju Vijeću primasa drevnih istočnih crkava sa zahtjevom da se moskovskog patrijarha Kirila izvede pred sud, prenosi britanski Tablet.

Pismo peticije optužuje Kirila zbog hereze propovijedanja ideologije “ruskog svijeta” te zbog moralnih zločina blagoslivljanja ruskih vojnih postrojbi i njihove invazije na Ukrajinu.

Svećenici potpisnici pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi Moskovskog patrijarhata, kojoj pripada oko petine pravoslavnih vjernika u Ukrajini. U svojem su pismu spomenuli i napore svojeg primasa, kijevskog metropolita Onufrija, da uvjeri Kirila kako je potrebno osuditi rat, te “masovno ogorčenje među klerom i vjernicima” jer Moskovski patrijarh to nije učinio.

Iako Kiril tvrdi da su ukrajinski pravoslavci njegovo stado “danas izravno blagoslivlja fizičko uništenje svojeg stada od strane ruskih vojnih snaga”, piše u tekstu peticije.

Navodi se i kako je 15 biskupija službeno prestalo spominjati Kirila u molitvama, dok su mnogi drugi biskupi dali prešutno odobrenje svojim svećenicima da ne spominju Kirila u liturgiji.

Ipak, potpisnici smatraju kako to nije dovoljno i traže prekid “svakog oblika kanonske podložnosti moskovskom patrijarhu”, navodeći to kao zapovijed svojih “kršćanskih savjesti”.

Tekst peticije objavljen je 10. travnja na Facebook stranici arhisvećenika Andriyja Pinchuka, svećenika Dnjepropetrovske biskupije.

Vijeće primasa drevnih istočnih crkava kojemu je peticija upućena povijesno je tijelo koje razmatra optužbe protiv dostojanstvenika Pravoslavne Crkve, a sastoji se od poglavara autokefalnih crkava, objašnjava Tablet.

Osim odbacivanja Kirilovog autoriteta svećenici traže i njegovo formalno uklanjanje sa pozicije patrijarha zbog kršenja zakona Ruske pravoslavne Crkve i normi kršćanskog morala.

Odbacili su i Kirilovo prekidanje zajedništva s ekumenskim patrijarhom Bartolomejom, koje se dogodilo nakon što je potonji priznao autokefalnost Kijevskom patrijarhatu.

“Izjavljujemo svoju vjernost univerzalnom pravoslavlju, naša želju za puninom zajedništva s njime i osuđujemo svaki pokušaj ograničavanja zajedništva s njime”, stoji u peticiji u kojoj se poziva ostalu pravoslavnu braću da “obrate pozornost” na Kirilove izjave.

U peticiji je osuđena i ideologija “Ruskog svijeta” uz poziv da Vijeće istočnih patrijarha iznese sud o njoj “te u slučaju osude ovog nauka privede patrijarha Kirila pravdi i liši ga prava na prijestolje patrijarha”.