Egipatski sud potvrdio je smrtne kazne za dvojicu nekadašnjih monaha optuženih za ubojstvo koptskog pravoslavnog biskupa u srpnju prošle godine.

Biskup Anba Epifanije ubijen je 29. srpnja 2018. u samostanu svetog Makarija. Policija je objavila kako je prelat imao rane na glavi i leđima uzrokovane oštrim predmetom.

Za ubojstvo su optuženi monasi Wael Saad i Ramon Rasmi Mansour poznati još i pod svojim monaškim imenima kao Isaiah al-Makary te Faltaous al-Makary.

Upravo je na dan biskupova ubojstva donesena odluka o izbacivanju Isaiaha al-Makaryja iz samostana no nije poznato je li to uzrok zločinu. Sam monah uhićen je 11. kolovoza.

Portal Egypt Independent objavio je kako je Isaiah priznao ubojstvo već dan nakon uhićenja, otkrivši kako mu je u tome pomogao Faltaous al-Makary.

Faltaous je uhićen 13. kolovoza u bolnici u Kairu gdje je bio na liječenju nakon što je pokušao počiniti samoubojstvo (Isaiah je također pokušao samoubojstvo).

Prvostupanjski sud već je 23. veljače ove godine osudio dvojicu bivših redovnika na smrtnu kaznu.

Kako javlja AsiaNews tu je presudu 24. travnja potvrdio Veliki egipatski muftija, a iako je njegova odluka neobvezujuća, drugostupanjski Kazneni sud grada Damanhura složio se s njom.

Nekadašnjim redovnicima ostala je još mogućnost žalbe Vrhovnom sudu.

Samostan svetog Makarija nalazi se 110 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Kaira.

Koptski papa Teodor II. je nakon strašnog zločina donio odluku prema kojoj koptski pravoslavni samostani neće primati bogoslove godinu dana, a zaređivanje redovnika zabranjeno je naredne tri godine. Koptski je papa također zabranio monasima upotrebu društvenih mreža.

Tino Krvavica | Bitno.net